Költözik II. Ramszesz szobra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Költözés előtt áll II. Ramszesz fáraó szobra, amelyet az egyiptomi főváros központjából hamarosan a gizai piramisok környékére helyeznek át.

A 3200 éves kolosszust fél évszázada vitték át Kairó központjába, a vasúti pályaudvar elé. Ám ahogy terjeszkedett a város, a 11 méter magas, 83 tonnás gránitszobor eltűnt a környező házak erdejében.

A városi hatóságok immár tíz éve fontolgatják a szobor áthelyezését, hogy kimenekítsék a monstrumot, hisz a közlekedés keltette szmog és a rezgés káros II. Ramszesz szobrára. A szállításhoz külön erre gyártott teherautót használnak majd, s szükség lesz egy gyalogoshíd lebontására is. A szobrot leválasztják talapzatáról, speciális ütésálló anyagba csomagolják és fekvő helyzetben, a teherautó platójára helyezett faketrecben szállítják új helyére.

A tervek szerint II. Ramszesz a 30 kilométeres utat egy pénteki reggelen teszi meg, amikor a heti pihenőnapon a város gyakorlatilag kihalt. A költöztetés, amelyet a városi hatóságok ígérete szerint még ebben az évben lebonyolítanak, 1 millió dollárba kerül.