Nő a moziba járók száma Európában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mozilátogatók száma Európában tavaly az előző évhez képest 5,8 százalékkal növekedett, az adott időszakban 886 millió mozijegyet adtak el az EU országokban.

Mindezt a Filmgyártók  Nemzetközi Uniója elnevezésű, 13 európai országot tömörítő szervezet jelentése  állapította meg. A tagországok többségében - Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Magyarországon, Nagy-Britanniában, Németországban, Svájcban, Olaszországban és Spanyolországban - nőtt a mozijegyeladások száma.

A legerősebb emelkedést Franciaországban tapasztalták, ott 11,94 százalékkal többen vásároltak tavaly mozijegyet, mint az előző évben. A látogatók számának csökkenését csupán két országból - Norvégiából és Hollandiából jelezték.
   
A szervezet szerint a mozik népszerűségének növekedése egyrészt annak köszönhető, hogy az elmúlt évek során számos új filmszínházat adtak át az érintett országokban, másrészt pedig annak, hogy a filmforgalmazók szélesítették filmkínálatukat, és több élvezetes belföldi alkotást, illetve minőségi amerikai filmet tűztek műsorra.