Megnyílt a Magyar Auschwitz Alapítvány kiállítása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kiss Péter kancelláriaminiszter nyitotta meg szerdán a 15 éve alakult Magyar Auschwitz Alapítvány kiállítását Budapesten a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

"A kiállítás az elmúlt 15 év óriási erőfeszítéseiről szól" - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter a 15 év címmel megnyitott időszaki kiállításról. Hozzátette: a túlélők kezdeményezésére létrejött Magyar Auschwitz Alapítvány  "15 éves szívós munkája segítette a hallgatás falainak lebontását és a szembenézést a múlttal". 

"Hatszázezer honfitársunk ipari körülmények között halt meg, (...) a holokauszt nem zsidó ügy, hanem magyar ügy" - mondta Kiss Péter, hozzátéve: "történelmünknek ezt a hallgatással körbevett fehér foltját fel kell számolni". Kijelentette: a holokauszt tanulsága "mára nézve világos": "szólni kell akkor, amikor törvény sincs, amikor még kilátásba helyezett fenyegetés sincsen, de kisebbségben - akár egy futballmeccsen is - antiszemita, rasszista nézetek fogalmazódnak meg". 

A kiállítás megnyitóján, amely a holokauszt túlélőinek elmúlt 15 évben összegyűjtött  tárgyait, dokumentumait mutatja be, részt vett David Admon izraeli nagykövet.