CBGB: haladék a legendás klubnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Újabb egy évi haladékot kapott a New York-i punk és új-hullám legendás klubja, a CBGB. Az épület tulajdonosai engedéylezték, hogy a klub eredeti színhelyén, az East Village-beli Bowery-n működhessen még.

Itt született a NY-i
punk-szcéna
A CBGB-ben a 70-es években a korszak legjelentősebb rock-áramlataihoz tartozó zenekarok játszottak. Itt kezdte pályafutását több, később világhírűvé vált együttes, köztük a Television, a Voidoids, a Blondie, a Ramones és a Talking Heads is.
A vita immár 2001 óta tart: az épületet egy hajléktalanokkal foglalkozó emberbaráti intézménytől bérli a klub, amely szeretné máshová költöztetni e szubkulturális helyet, amely amúgy a New York-i zenei és populáris kultőra egyik igen fontos helyszíne. A mostani megállapodás szerint azonban 2006. október 31-én végleg be kell zárni a CBGB-t az "iszákosok utcájában", amelyet az 50-es évek végén Lionel Rogosin megrázó dokumentumfilmje tett világszerte ismertté.
   
Hilly Kristal, aki 1973-ban alapította meg a klubot eredetileg a blues, a country és a bluegrass zene propagálására. Kicsit szomorúan fogadta a hírt, hogy jövő év október végén már nem számíthat újabb haladékra, de reméli, hogy addig lesz ideje új helyet találni a CBGB-nek. A lehetséges helyszínek között számításba jött a Times Square és Manhattan belvárosa. Segítségét ígérte az új otthon megtalálásához Michael Bloomberg, New York főpolgármestere is.