Iroda alakul kortárs művészetünk külföldi megmutatására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken debütál a hazai kulturális intézményrendszer egy új eleme, a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda. A magyar kultúra külföldi prezentálását végző Hungarofest Kht.-n belül működik, vezetője Bencsik Barnabás kurátor lesz. Az iroda a magyar kortárs művészet külföldi megmutatkozásait, intézményi kapcsolatait koordinálja.

Bencsik szerint a szűkebb szakma számára közismert tény, hogy a hazai intézményrendszerből hiányzik egy olyan hatékony szervezet, amelynek a legfontosabb feladata a hazai és a nemzetközi kortárs képzőművészeti szcénák közti folyamatos szakmai kommunikáció biztosítása és a magyar művészek nemzetközi megjelenésének és integrálódásának elősegítése és támogatása.

A Műcsarnok igazgatói posztjáért is versenybe szállt, a nemzetközi művészeti színtéren jól ismert Bencsik Barnabás szerint némi lemaramadásunk van, miközben a 90-es években a kortárs képzőművészet a világban a globális szellemi áramlatok és aktuális trendek kialakulásának és elterjedésének motorjává vált.

Az iroda (Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda - Agency for Contemporary Art Exchange) célja, hogy a magyarországi művészeket, szakembereket és intézményeket ebbe a nemzetközi körforgásba  integrálja. Dolga lesz többek között a reprezentatív, nagy kiállításokon való magyar részvétel szervezése. 

Az új intézmény létrejötte figyelemreméltó, mert egy megkezdett átalakítást folytat; a Hungarofesten belül az egyes művészeti területek igényeire specializálódott kis létszámú szakmai szervezetek jönnek létre. Az első ilyen a tavaly alakult Nemzeti Könnyűzenei Exportiroda volt.