Tíz év alatt, 30 milliárdért újítható fel a budai Vár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A budai Vár hosszú távú, tíz-tizenkét éves helyreállítási programja 25-30 milliárd forintból hajtható végre - állítja Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. A KÖH elkészítette a hosszú távú rehabilitációs programot, amelyet március 15-ig kell a kormány elé terjeszteni.

Tárgyalás az amerikaiakkal 
Megtörtént a diplomáciai kapcsolatfelvétel a Táncsics Mihály utca 9. alatti volt József-kaszárnya amerikai tulajdonban álló épületével kapcsolatban, amelyben a reformkor nagyjai raboskodtak, köztük Táncsics is. Az amerikai fél nyitottságot mutat a tekintetben, hogy az épület egy ingatlancserével visszakerülhessen a magyar állam tulajdonába. A távlati cél az, hogy múzeumot alakítsanak ki benne.  
A koncepció szerint a helyreállítás két pilléren nyugszik. Egyrészt meg kell akadályozni, hogy a Vár kiüresedett, csak a turizmust szolgáló díszletté váljon. Másrést a "kulturális fellegvár-funkció" erősítését javasolja a tervezet.
   
A Vár és környéke feltárási munkái is folytatódnak, a szakemberek szerint olyan nagy jelentőségű művelődéstörténeti emlékek kerülhetnek felszínre, mint amilyen harminc évvel ezelőtt a gótikus szobrok leletanyaga volt.

Javarészt feltáratlan a vár alatt húzódó pincerendszer, ami izgalmas fejlesztést ígér, és a további példák között említhető egy föld alatt rejtőző zsinagóga, valamint a Magdolna-templom és környezete feltárása, visszaépítése.
   
A tavalyi állagmegóvó munkák után idén 300 millió forintos keretből megkezdődik a komolyabb ütemű felújítás a Mátyás-templom rekonstrukciója keretében. Ezenkívül megújul a díszterem a régi Országházban, a Magyar Tudományos Akadémia Országház utca 30. szám alatti épületében.