Alternatív befogadóhely lett a Flórián moziból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fővárosi önkormányzat ingyen átadta az Alternatív és Független Színházak Szövetségének (ÁFSZSZ) az egykori óbudai Flórián mozi épületét - számol be a Népszabadság. Az inkubátorház, vagyis az időszakosan, próbákhoz igénybe vehető tér az állandó játszóhely nélküli alternatív színházi szakma régi követelése volt.

A Népszabadság cikke ismertei: többféleképpen lehet beköltözni az óbudai Flórián Műhelybe. A legáltalánosabb a rezidensi lehetőség - egy-két hónapra, de vannak társulatok, amelyek a főpróbahétre keresnek a befogadó teátrum színpadjaihoz hasonló méretű termet. Akár olyanok is jelentkezhetnek, akik a fénykreációkat szeretnék egy pincénél nagyobb térben kipróbálni, bár egyelőre  hiányos a Flórián színpad-, hang- és fénytechnikája. A mozi átalakításához hatmillió forinttal járult hozzá a főváros, amit az NKÖM (Nemzeti Kulturálsi örökség Minisztériuma) további tízmillióval toldott meg.

A lap Hudi László színházi rendezőre hivatkozva hírül adja, hogy az állami költségvetésből nem támogatott, független befogadó színházak (MU, Merlin, Szkéné, Városi Színház, a szegedi MASZK, a Műhely Alapítvány, a Tűzraktér és a Flórián Műhely) önálló szervezet jóhoztak létre. A Befogadó Színházak Társulása a kultúrafinanszírozásnál önálló, pályázható keretet szeretne. A nyolc hely annyit kér összesen, mint egy közepes nagyságú kőszínház támogatása: 400 millió forintot.