Két nap alatt fertőtleníthetők az érkező sárospataki könyvek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei szükség esetén 48 óra alatt portalanítják és fertőtlenítik az Oroszországból Magyarországra visszakerülő sárospataki köteteket. A könyvek már a moszkvai magyar követségen vannak.

A sárospataki református kollégium könyveit ma szállították el Oroszországban a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból a moszkvai magyar nagykövetségre. A hét ládába csomagolt 136 kötetet még Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő kedden esedékes budapesti látogatása előtt repülőgéppel, várhatóan egy Malév-járattal Magyarországra hozzák.

A kormány és a református egyház képviselői múlt szerdán Budapesten egyebek között arról írtak alá jegyzőkönyvet, hogy a II. világháború végén a Szovjetunióba „elszármazott” könyvek állapotfelmérés és állagmegóvás céljára az Országos Széchenyi Könyvtárban (OSZK) kerülnek. A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Múzeumban március 1-jétől június közepéig tekintheti meg a közönség.

A nemzeti könyvtár természetesen örömmel vállalja az általános tisztítási feladatokat, bár konkrét felkérést még nem kaptak, azt sem közölték velük, mikor érkeznének a kötetek – mondta Monok István főigazgató.

A régi, többségében 16-17. századi könyveket portalanítani és esetleg – ha élő gombákat találnak – fertőtleníteni kell. A kötéseket valószínűleg nem restaurálták az orosz szakemberek, a bőrkötéseket szükséges lehet lekenni bőrvédő anyaggal. Ezek a tisztogatási műveletek gyorsan elvégezhetők, restaurálásról azonban ennyi idő alatt szó sem lehet – mondta el Monok István, aki hozzátette azt is, hogyha kell, 32 könyvkötő-restaurátor tud foglalkozni a kötetekkel.