Sárospataki könyvek: még nekünk kerülnek pénzbe?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Magyarországra visszatérő sárospataki könyvekért 400 ezer dolláros "térítést" fizetünk az orosz félnek. A korábban azonosított 146 kötetből most 136 tér vissza, de úgy tűnik, koránt sem ingyen. A "kötetek gondozásáért" az orosz törvények szerint pénz jár.

"Semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy az összes kötetet átadtuk" - nyilatkozta az MTI-nek Natalja Kuznyecova, a Nyizsnyij Novgorod-i könyvtár igazgatónője, aki Székely Árpád moszkvai magyar nagykövettel vasárnap aláírta az átadási megállapodást. Ez tartalmazza a könyvtárnak a kötetek gondozásáért - ugyancsak az orosz restitúciós törvény értelmében - járó térítést, valamint mellékletként a kötetek jegyzékét.

Ez a térítés 12 millió rubelt (több mint 400 ezer dollárt) tesz ki - hangzott el az orosz felsőházban, amely január 25-én egyhangúlag adta áldását a visszaadási törvényre. Emellett önkéntes hozzájárulásként a magyar fél elvégeztette a kötetek digitalizálását is, ami kisebb (az MTI értesülése szerint közel 5-25 ezer dollár közötti) összegbe került.

Ezen kívül a Mol Rt., frissen létrehozott oroszországi alapítványa útján közel egymillió dollárt adományozott két múzeum helyreállításához a Voronyezsi területen, amelyet részben magyar csapatok szálltak meg a világháború idején.

Magyar források szerint az 1990-es években az orosz-magyar restitúciós vegyes bizottság könyvtári albizottsága 146 Magyarországról elvitt kötetet azonosított Nyizsnyij Novgorodban. Ezt tanúsítja egy 1997-es orosz nyelvű katalógus is, amelyet az oroszországi idegen nyelvű irodalmi könyvtár és a köteteket tároló-gondozó Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtár közösen adott ki.

A duma által ez év január 20-án végleg elfogadott törvényből törölték a kötetek számát. Végül 136 kötetet adtak át tételesen a magyar félnek vasárnap késő este a Lenin könyvtárban.