További kötetek jöhetnek vissza Nyizsnij Novgorodból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sárospataki református kollégium még Oroszországban lévő néhány kötete is hazakerülhet, miután egy magyar-orosz munkacsoport a múlt hét végén tisztázta eredetüket a Nyizsnyij Novgorod-i regionális könyvtárban.

Az 1990-es évek végén az orosz-magyar restitúciós bizottság könyvtári albizottsága 146 kötetet azonosított Nyizsnyij Novgorod-ban. Idén március 1-jén 136-nak az ünnepélyes visszaadására került sor Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében a budapesti Nemzeti Múzeumban.

A közös szakértői munkacsoport az orosz kulturális örökségi felügyelet megbízásából vizsgálta meg a még kérdéses köteteket - erősítette meg Jurij Godovanyec, a felügyelet jogi tanácsosa. A moszkvai tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a felügyeletnek még elemeznie kell a szakértői vizsgálat eredményeit, mielőtt bármilyen döntés születik a további visszaadás ügyében. Mindamellett jelezte, hogy erre a meglévő törvény lehetőséget ad.
   
Tíz kiadványról, címről van szó, és mindegyiknek sikerült megerősíteni a sárospataki eredetét. Ezek zöme csak töredék, jobbára XVII. századi magyar és latin nyelvű imádságoskönyvek, kalendáriumok töredékei. De van köztük egy ősnyomtatvány, a Modus legendi, amelyet 1481-ben vagy 1485-ben adtak ki, s feltételezett szerzője Johannes Urbach. Ez meglehetősen sérült példány, de kézírásos lapokat kötöttek bele, és részletes leírást ad róla egy 1922-es sárospataki évkönyv is, amelyet a magyar kollégák hoztak magukkal - jegyezte
meg.  A másik teljes értékű kötet Jan Amos Komensky (Comenius) egy
tankönyve.