Sziget Fesztivál: 11 kamionnyi műanyag utat raknak le

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Naponta kétszáz programmal, 252 nemzetközi és 500 magyar produkcióval 66 helyszínen várja a látogatókat a szerdán kezdődő Sziget Fesztivál.

A fellépők a hat kontinensről érkeznek az egyhetes fesztiválra, ahol a zenekarok és lemezlovasok mellett utca-és táncszínházak, balett-táncosok, akrobaták és bábosok is szórakoztatják a kilátogatókat.

A legtöbb külföldi fellépő Nagy-Britanniából érkezik. A 44 művész közül a tavaly is nagy sikert aratott Franz Ferdinand, a Prodigy, a Radiohead és Robert Plant. Az Egyesült Államokból 24 csapat jön a Szigetre, például az Iggy and The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy a Living Colour. Németországból 26 csapat érkezik és Franciaországból 22 fellépő művészt illetve társulatot várnak a szervezők.

A Hajógyári-szigetet 15 nap alatt "rendezi be" a szükséges berendezésekkel hatezer dolgozó. A sátrak összterülete mintegy 30000 négyzetméter, amelyek közül a legnagyobb a Party Aréna 2700 négyzetméteres nagysátra. A nagyszámú látogató okozta por ellen a sátrakban és az utakon burkolatot fektetnek le, a főbb útvonalakra 11 kamionnyi műanyag út kerül, a sátrak padlóját pedig 24000 négyeztméter fa burkolattal látják el. A közvilágítás minősége is javul: már több mint 4 és fél kilométer út borul fénybe.

A több mint 3500 négyzetméter alapterületű színpadokat 7 napon keresztül 80 ember és 4 targonca építi. Közülük a legnagyobb a 840 négyzetméteres, 14 méter magas, húsz tonna teherbírású Nagyszínpad, ahol négy tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 400 ezer watt teljesítménnyel, nyolcvan lámpával. Fejlesztik az egyes színpadok hangminőségét is, a Nagyszínpadon például a legkorszerűbb digitális hangkeverő pultokat szerelnek fel.

A szervezők azt remélik, hogy a színpad előtti tér feltöltésével és befüvesítésével idén megelőzhető lesz a mély sár képződése. A higiéniai körülményeket és a vízellátás zavartalanságát 125 vizes és kazánkonténer, 155 iroda, raktár, öltöző, tároló biztosítja. Az illemhelyek száma is nőtt az idén: összesen 1329 mobil- és konténervécé elégíti ki a kisebb-nagyobb szükségleteket. Lesz 16 darab mobil pissoir, és újdonság a 32 kézmosó alkalmatosság is. A tusolók és mosdók száma az idén tíz új konténerrel nő.

A tavaly kialakított és sikeresen működő vendéglátó blokkok tovább bővülnek: három kürtöskalácsos, tíz grillhúsos, öt pizzás, hat hot-dogos, öt pékárus, egy melegszendvicses, egy rétes- és egy minifánk árus, egy halas, három főtt- illetve pattogatott kukoricás, hét lángosos, két gyümölcsárus, négy jégkrémes, tíz nemzetközi specialitásokat kínáló étterem, két vegetáriáus konyha, három főzelékes várja a vendégeket. Ezen kívül túl két narancsfacsaró, négy borozó, három pálinkaház, 52 kocsma, öt kávézó és egy teázó épül. Az italárak mindenhol szabottak: egy deciliter üdítő 60, ugyanannyi bor 90, és fél liter csapolt sör 320 forintba kerül.