Kis éji menet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ez a hét igen erős, már ami a kortárs programot illeti! Formatervezés és képzőművészet, kortárs filmek a környékbeli országokból. Tényleg, mit tudunk a V4 (vagyis a másik 3), illetve Szlovénia filmművészetéről? Itt a lehetőség, hogy informálódjunk! Tart még a Gallery by Night és a design-hét; visszatekintőknek elindul a Jancsó életműsorozat; közeledik a komolyzene világnapja. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Film

Játékfilmek a szomszédból
Szlovén filmhét a Művészben 
 
Keveset tudunk a kortárs szlován kultúráról. Pedig a jugoszláv utódállam, ahogy gazdaságilag nyitott Európa felé, úgy próbált meg azonnal átengedni magén mindenféle kulturálsi hatást is. Arról nem szólva: egy újonnan étrejövő országban mindig fontos önmaguk megmutatása. Vagyis a kultúrán keresztül megmutatkozó önkép. Lássuk hát a képet!

Öt előadással mutatkozik be a Szlovén Filmhét a Művész moziban; a volt jugoszláv tagköztársaság alkotásait már több európai országban vetítették. A forgalmazók célja megismertetni a szlovén filmeket a magyar közönséggel is. Az országban évente öt játékfilm készül, amelyek egy része európai filmfesztiválokra is eljut, és díjakat is nyer.

Az esemény nyitóelőadásán a tavaly készült Munka egyenlő szabadság című filmet láthatják az érdeklődők. A filmhét legígéretesebb darabja, a Síugrók a spanyolországi San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon legjobb rendező díjat nyerte, a németországi Cottbussban a fiatal kelet-európai filmek megmérettetésén pedig a nagydíjat vitte haza.
 
Budapest, Művész mozi, szeptember 28 - október 1.

Maratoni filmvetítés
Jancsó 85

Jancsó Miklós
Nyughatatlan szellem
Szeptember 27-én ünnepli nyolcvanötödik születésnapját a világhírű Kossuth-díjas filmrendező, Jancsó Miklós. Barátai és tisztelői, régiek és újak a Mester 85. születésnapja alkalmából föleleveníthetik meghatározó filmélményeiket vagy éppen most merülhetnek el abban az életműben, amely a magyar, modern filmet világszerte ismertté és elfogadottá tette.

Első igazán jelentős játékfilmje, a Lengyel József-novella nyomán készült Oldás és kötés már jelezte, hogy Jancsóval új és eredeti tehetség jelent meg a magyar filmkultúrában. Az 1964-es Így jöttem már az összes jancsói stílusjegyet magában foglalta: a szokatlanul hosszú beállításokat, a nagy tért befogó, horizontális kameramozgást, a képek erős vizuális hatással bíró megkomponáltságát. Az 1965-ös Szegénylegények kirobbanó nemzetközi sikert aratott, Cannes-ban is bemutatták, s ettől kezdve emlegetik Jancsót egy szinten korunk nagy rendezőivel, Fellinivel, Antinionival és Bergmannal. E filmjével indította az egész életművén végigvonuló gondolatiságot: az egyén és a hatalom, a hatalom és a közösség viszonya, a szabadság és a zsarnokság között feszülő ellentét filmes ábrázolását.


Non-stop vetítés,
Jancsó Miklós játékfilmjei 1958-tól 2006-ig.

Szeptember  30.
10.00 Oldás és kötés – 1963.
12.00 Szegénylegények- 1965.
13.45 Csillagosok katonák- 1967.
15.30 Csend és kiáltás- 1968.
17.30 Fényes szelek- 1968.
19.00 Sirokkó- 1969.
20.30 Égi bárány- 1970.
22.15 Még kér a nép- 1971.
24.00 Magánbűnök közerkölcsök -1975.

Október 1.
02.00 Magyar rapszódia- 1978.  
04.00 Allegro Barbaro- 1978.
05.30 Szörnyek évadja- 1986. 
07.15 A Hajnal ( L’aube)- 1986.
09.15 Isten hátrafelé megy- 1990.  
11.00 Kék Duna keringő- 1991.  
12.45 Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten- 1998.  
14.45 Anyád! A szúnyogok- 1999. 
16.30 Utolsó vacsora az Arabs szürkénél- 2000.


Visegrád Kovbojz Menni Európa
A V4-ek kortárs filmjei 
 
Kitekintéssel kezdtük; folytassuk is azzal! A visegrádi országok kortárs filmművészetét, kultúráját szeretné megismertetni a budapesti Bem Art Mozi és az Új Budapest Filmstúdió a Visegrád Kovbojz Menni Európa című sorozattal.

Négy nap alatt országonként 5-10 alkotást láthat a közönség, valamint leadhatja voksát az általa legjobbnak ítélt külföldi filmre. A programsorozat végén hirdetik ki Visegrád Kovbojait, vagyis a legjobbnak ítélt filmeket, alkotókat.

A vetítéseken rövidfilmeket, egész estés játékfilmeket, dokumentarista alkotásokat, animációs filmeket és kísérleti darabokat láthatnak az érdeklődők. A Bem Moziban szerdán este nyolc órakor lesz a megnyitó, a helyszínen gasztronómiai kísérőrendezvényt is tartanak, villányi bort, cseh sört és beherovkát lehet kóstolni. Csütörtök este hét órától irodalmi estet rendeznek. A szervezők célja, hogy lehetővé tegyék a régióban élők számára egymás kultúrájának megismerését.

A magyarországi eseményt követően Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is láthatók lesznek a filmek. 
 
Budapest, Bem Art Mozi, szeptember 27-30.
Vidéken: Győr - Hrabal Mozi; Szolnok - Tisza pArt Mozi

A bűn állomásai
Műcsarnok Filmklub őszi kínálata
 
A bűn állomásai gyűjtőcímmel kezdődnek el szerda este hat órától a filmvetítések; a tematikus vetítéseket, amelyeken szakértőkkel is megbeszélhetik a filmeket a nézők, jó másfél éve tartjá. Az őszi programban szereplő művek a legkülönbözőbb aspektusokból vizsgálják a bűn mibenlétét, rákérdeznek annak eredetére, viszonylagosságára, és bemutatják sokféle következményét.

Szerdán Alfred Hitchcock: Forgószél című 1946-ban készült fekete-fehér filmjét nézheti meg a közönség. Október 4-én Brian de Palma: Body Double, október 11-én Orson Welles A sanghaji asszony, október 18-án Werner Herzog Woyzeck, október 25-én Kim Ki-Duk Sziget, november 8-án Robert Bresson Mouchette, november 15-én Ken Russel Zenerajongók, november 29-én Leni Riefensthal Az akarat diadala című filmeket lehet látni.
 
Budapest, Műcsarnok, szeptember 27-tőlDesign in Motion (Oldaltörés)


Mozgásban a design!
Retró filmek a formatervezés hetén

Ronan et Erwan Bouroullec/Facett
Fotel
A formatervezés manapság már széles területet fog át a belsőépítészettől a vizuális kommunikáción, a tervező grafikán át az internetes honlapok tervezéséig. Az ipari formatervezett termékek, az épített környezet, a téralakítás, mint a parkok, kertek berendezése és a vizuális kommunikáció, amely az alkalmazott grafikából nőtt ki, segít a cégek arculatának kialakításában, a csomagolás, a reklám tervezésében.

A design héten 19 helyszínen 52 esemény várja az érdeklődőket, a program gerincét a Gödör Klubban tartott filmvetítések adják. Lesz film a japán elektromos szuperautóról, a híres francia vonatról, a TGV-ről, amely a leggyorsabb a világon, a Volvo és a BMW történetéről, és a legendás Harley-Davidson motorbicikliről.

A Gödör Klubban Mégis mozog - E pur si muove! címmel a bukaresti Műépítészeti és Városrendezési Egyetem formatervezési tanszékének hallgatói és professzorai mutatják be közlekedésdesign kutatási projektjeiket, autó és jacht terveket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaival együtt. Az Iparművészeti Múzeumban október 2-án, hétfőn adják át a Magyar Formatervezési Díjat, és a nyertes alkotásokból kiállítás látható október 23-ig. Hétfőtől péntekig pedig az UV 3-as típusú villamosokat búcsúztatják, mert a BKV hamarosan kivonja őket a forgalomból. Minden nap 22:30-kor indul a szerelvény a Deák térről mozgó kiállítással a magyar járműipar történetéről.

Budapest, szeptember 25 - október 2.

Desing asszociációk

A Francia Intézet bemutatja a Design asszociációk, a párizsi kortárs design című kiállítását, amelynek érdekessége, hogy egy óriás ábécés könyvben tárja elénk a párizsi dizájn mindennapi élet ihlette, egyedülálló formavilágát, és átfogó képet nyújt mindazokról a területekről, amelyek az utóbbi 5 évben a francia dizájnt inspirálták. A kiállítás negyven francia tervező legfontosabb munkáit mutatja be, így láthatjuk többek között a világhírű  Philippe Starck alkotásait is.

Budapest, szeptember 27-tőlKis éji menet
Gallery By Night

Tizenöt éve rendezi meg a Stúdió Galéria és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülete a Gallery by Night című kiállítás-sorozatot. Hat napon át a különböző, budapesti, nyilvános helyszínekre szervezett programok után minden éjszaka megnyílik a Stúdió Galéria, és naponta más-más kortárs képzőművész ill. művészeti csoport arra az egy alkalomra tervezett munkájával találkozhat a közönség.

Az idei Gallery by Night a 'Lebegő Műterem' címet viseli, és koncepciója abból a - művészet gyakorlati és elméleti kérdéseivel is kapcsolatos - tapasztalatból indul ki, hogy a klasszikus értelemben vett műtermek dominanciája már a múlté. Az elmúlt évtizedekben számos olyan, izgalmas műfaj született, amelyek esetében a művek létrejötte nem egy személyes, elzárt, műtermi világhoz kötődik tehát, hanem nyilvános, városi terekhez, így bárki az alkotás folyamatának nézője, vagy akár résztvevője is lehet.

E kiállítás-sorozat ideje alatt olyan művekkel találkozhatunk, amelyek Budapest nyilvános, a művészet szempontjából különleges, szokatlan helyszínein (mozi, piac, villamos, szórakozóhelyek stb.) valósulnak meg, ugyanakkor a műfaji sokszínűség is jellemzi (street-art, public-art, performance, elektroakusztikus és vizuális projekt stb.) születnek meg.

A rendezvények a Stúdió Galériában (Budapest, V., Képíró u. 6.) érnek majd véget, amely a Gallery by Night ideje alatt  információs és találkozási pontként is működik.

Résztvevők:
Bartha Sándor; Berei Zoltán, valamint Farkas Zsuzsa, Pásztor Attila, Pallagi Miklós; 1000%, Fehérvári Tamás, dj dork; SFEER Vizuális Csoport + Tigrics; Szocietas Artis Csoport (Jerez Julió, Makrai Sonja, Mogyorósi Tímea, Szabó Eszter Ágnes) és a Terhes Nő és Anya zenekar (MC Mada, VJ Jordán Katica, Salamon Eszter)

szeptember 30-ig; További info: http://studio.c3.hu


Herend és Meissen
Porcelánok párbeszéde 
 

Meissen porcelán - világhírű készletek

Herend és Meissen porcelánmanufaktúráinak alkotásait tekintheti meg a közönség. A két manufaktúra története számos párhuzamot mutat, folyamatosan hatottak egymásra, a kiállítás szervezői nem választották a Párbeszéd címet.
 
Johann Friedrich Böttger alkimista 1709-ben az aranycsinálás módszerének keresése közben "véletlenül" fedezte fel a fehér aranyat, vagyis a porcelánt, később Erős Ágost szász fejedelem őt nevezte ki a meisseni porcelángyár első igazgatójává. A meisseni mesterek - többek közt Joachim Kaendler - művei közül kiállítják a világhírű Hattyúskészletet és a Majomzenekart, a herendiek pedig távol-keleti stílusban készült étkészletekkel, a páratlan miniatűrfestészet remekeivel álltak a közönség elé.

A Herendi manufaktúra az idén ünnepli fennállásának 180. évfordulóját, ez a kiállítás egy egész évben zajló eseménysorozat része. A múltat bemutató darabok és a jelen porcelánjai egyaránt megtekinthetőek a kiállításon. A lábán poharat egyensúlyozó zsonglőr, számtalan gyönyörű, csillogó étkészlet, állat-és bohócfigurák, történelmi személyiségek szobrai mellett a látogató megsimerkedhet a porcelánkészítés folyamatával is.

 Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, szeptember 21-november 30.
 

A zene hete (Oldaltörés)

Az én városom
Varsó az A38 hajón 
 

Tomasz Stanko,
a kelet-európai Miles Davis
Varsó lesz a vendég az A38 Hajón. A főként zenei programokból álló sajátos lengyel fesztivált Az én városom sorozat keretében rendezik meg. Csütörtökön fellép Stanislaw Sojka énekes-zongorista, aki 1978 óta van jelen az európai jazz-életben. A nyolcvanas évek óta fesztiválok ünnepelt vendége, az egyik legkiválóbb gospel-, soul- és blues előadó  Ezen az estén a magyar United Plays Jazz programját is hallhatja a közönség. A zenekar a hagyományos be-bop, a cool, a funk és a latin zene elemeit ötvözi, saját számokat és jazz standardeket játszik.

Pénteken a lengyel jazz legnagyobb sztárja, Tomasz Stanko világhírű trombitás a hangszer hazai kiválóságával, Fekete Kovács Kornéllal a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt oratóriumát mutatja be. Stanko Kelet- Európában olyan rangos művésznek számít mint Miles Davis Amerikában. A második nap vendége lesz Maria Peszek, Lengyelország egyik legnépszerűbb fiatal színésznője is, akinek tavaly jelent meg első szólóalbuma. Hasonlón izgalmas zenei csemege a  Masala Sound System programja. A zenekar az elektronikus zenét, a reggae-t és a világzenét "hozza össze". Az első két nap koncertje a Mlto Vivace sorozat része. Szombaton a 2002-ben alakult és nu jazzt játszó Muzykoterapia ad koncertet, a hazai Zagarral együtt. A lengyel hip-hop szintér egyik legjellegzetesebb személyisége, a rapper Fisz is szombaton este mutatkozik be a Torczywo Sztuczne nevű zenekarral.

A zene mellett más is lesz, Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, amelyhez beszélgetés is kapcsolódik. Szó lesz többek között a felhőkarcolók és a városkép viszonyáról.  

Budapest, szeptember 28-30.

Komoly esték
Budapesti Zenei Hetek
 
Az 1958-ba visszanyúló zenei fesztivál idei programja különösen gazdag: Bartók Béla tiszteletére rendezett nyitó hangversennyel kezdődött, október 30-án pedig a Liszt Ferenc tiszteletére tartandó hangversennyel zárul.
 
A Budapesti Zenei Hetek külföldi előadói közül kiemelkedik az olasz művészek alkotta Akanthos Ensemble, a svájci Ensemble Contrechamps, az ugyancsak svájci Il Mosaico Kamarazenekar, a spanyol montserrati bencés apátság fiúkórusa, a francia Le Concert Impromptu együttes. Néhány további nagy név a fellépők listájáról: a Budapesti Tomkins együttes, az Ear együttes, a Capella Savaria, a Modern Art Orchestra, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Rost Andrea és a Danubia Szimfonikus Zenekar. A Budapesti Zenei Hetek programjai a Zeneakadémián kívül több helyszínen zajlanak majd, a Szent István Bazilikától az Olof Palme házig és a Magyar Rádió Márvány terméig.

További részletek itt!
 
Budapest, szeptember 26 - október 30.

Komolyzenei slágerek és klasszikus dzsessz
A Zene Világnapja
 
A Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatói komolyzenei slágereket, operettrészleteket és klasszikus dzsesszt adnak elő október elsején, a Zene Világnapján. Az intézmény legtehetségesebb hallgatói mutatják be tanintézményük egykori növendékeinek műveit. Liszt, Bartók, Kodály, Hubay Jenő, Kacsóh Pongrácz, Lehár Ferenc és Kálmán Imre művei után dzsessz finálé zárja a koncertet. A zeneakadémiai hallgatók közül sokan magyar és nemzetközi zenei versenyek nyertesei és rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is. A koncert ingyenes.
 
Budapest, Zeneakadémia, október 1.