Emlékműbotrány Veszprémben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leállították a Rajk László építész által tervezett 1956-os emlékmű felállítását Veszprémben. A városépítészeti iroda vezetője azzal indokolta mindezt, hogy a kivitelezésért is felelős alkotó eltért a tervdokumentációban foglaltaktól. Rajk szerint viszont politikai megfontolás állhat a döntés hátterében.

Rajk kijelentette, a változtatásokról folyamatosan értesítették az önkormányzatot. Az SZDSZ hétfőn közleményben megdöbbenését fejezte ki az építkezés leállítása miatt és szégyenteljesnek nevezte az eljárást.
 
Lindemann István, a veszprémi városépítészeti iroda vezetője szerint "nagyon egyszerű a szituáció", ugyanis az engedélytől eltérően kezdték meg az emlékmű alapozását és felépítését, amelynek "nyilvánvaló jogkövetkezménye" a kivitelezési munkálatok leállítása. 
 
Hozzátette: néhol méterekkel is eltértek az eredeti tervtől az alapozásnál. Továbbá az emlékműnek a műszaki dokumentáció szerint a saját anyagából csiszolt, matt felületűnek kellene lennie, ezzel szemben viszont az emlékművön "felületkezelt, matt lakkozású elemek jelentek meg". Az irodavezető hangsúlyozta, hogy az engedélytől való eltéréseket Rajk László is elismerte.

Németh László, a veszprémi városfejlesztési iroda vezetője szerint Rajk Lászlót semmi nem mentesíti attól, hogy ne az engedélynek, a jogszabályoknak, illetve a vállalkozási szerződésnek megfelelően végezze el a munkát.
 
Rajk azt mondta: értetlenül áll a döntés előtt, amelynek hátterében véleménye szerint politikai megfontolás állhat.
 
Mint mondta, a jelenlegi emlékmű valóban eltér valamelyest az eredeti tervdokumentációban foglaltaktól, de az építkezés során minden eltérésről értesítették az önkormányzatot. "Ezzel rájuk bíztuk, hogy engedélymódosítást vagy fennmaradási engedélyt adjanak" - mondta.
 
Rajk László szerint az is alátámasztja, hogy az önkormányzat elfogadta az építkezés során a változtatásokat, hogy egy héttel ezelőtt, a megbízás első felének teljesítéséről kiadott egy igazolást.
 
"Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Veszprémben az önkormányzat új, fideszes vezetése két órával mandátuma kézhezvételét követően, 2006. október 13-án, hatósági úton leállíttatta a Rajk László által tervezett, pályázatgyőztes 1956-os emlékmű építését" - áll az SZDSZ közleményében.