Váncza sütőpor

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

"Haladjon Ön is a korral, süssön Váncza sütőporral!" - máig ismerősen cseng az egyik legnevezetesebb magyar reklámszlogen, mely a 20-as évek végén született.

Akkoriban a háziasszonyok a sütéshez-főzéshez elsősorban a széles körben elterjedt német Oetker termékeit vásárolták. Többen kísérleteztek az Oetkerhez hasonló termékek hazai alapanyagú előállításával, közülük Váncza József érte el a legnagyobb sikereket, aki sziporkázó reklámötleteivel gyorsan ismertté tette termékeit.

Váncza - az 1904-ben Miskolcról a fővárosba költözött patikus apja szakmáját követve - 1922-ben szerzett gyógyszerész diplomát, s a Kálvária téri családi patikában folytatott különféle, elsősorban élelmiszer-vegyipari kísérleteket, majd puding- és parféporokat, vaníliás és citromos cukrot, különféle tápszereket készített. A család nevéhez fűződik az első magyar technológiával készült leveskocka, mely az 1928-as megjelenés után hamarosan 24 ízben került a boltokba.

Első és leghíresebb találmányuk a sütőpor volt, amelyet Váncza József magánvállalkozó 1925. március 13-án vetetett lajstromba "Váncza sütő-krémpor" néven. A csomagoláson máig használt, piros pecsétviaszba nyomott védjegyüket 1925. szeptember 7-én a 49 197-es szám alatt lajstromoztatták.

A családi jellegű Váncza-üzem a VIII. kerületben, a mai Korányi Sándor utca 28. szám alatt működött, ott keverték és csomagolták a sütőport, de gyártottak vegyipari és vegyészeti cikkeket is. A társaság telephelyét 1929-ben a kőbányai Korponai utcába helyezték át, s a 30-as években már keksz- és ostyafélék is szerepeltek a kínálatban, az üzem ekkor már száz főt alkalmazott. A háborús évek alatt a forgalom visszaesett, 1944-ben már csak 15 alkalmazottjuk volt.

Egy 1948. május 4-én kelt minisztériumi rendelet alapján a hivatal arról tájékoztatta a cégtulajdonost, hogy termékeit "Váncza József Sütőporüzem" megjelöléssel forgalmazhatja. A legutolsó bejegyzés a céget 1948. december 29-én felszámolás után megszűntnek nyilvánítja, az üzem néhány évig Sütőpor Gyár néven állami vállalatként működött, s cukorkákat, vitamintablettákat és italporokat készített, miközben - férje 1956-ban bekövetkezett halála után - özv. Váncza Józsefné kisiparosként tovább gyártotta a sütőport az eredeti védjeggyel és minőségben.

A Sütőpor Gyár termékeit az ötvenes évek végi felszámolás után a budafoki úti Zamat Kávé- és Kekszgyár készítette tovább. A Váncza-örökösök 1988-ban megállapodtak a Szilasmenti Mgtsz-szel a szabadalmi leírás átadásáról, valamint a névhasználatról, s a Szilas-food Kft. kerepestarcsai üzemében készülő Váncza termékek újra kaphatók a boltokban.

További magyar márkák története itt