Tetszett a cikk?

A svájci származású Ganz Ábrahám 1845-ben indította be öntödéjében a munkát, s már a Lánchíd öntöttvas kereszttartóinak nagy részét is az ő vezetésével állították elő.

Az 1850-es években Ganz szabadalma alapján a Monarchia területére kiterjedően bevezette - először Európában - a vasúti kerekek kéregöntéses eljárását. A gyorsan fejlődő vállalat élére 1867-ben, Ganz halálakor Mechwart András került, aki 1899-ig a Ganz és Társa Rt. vezérigazgatója volt.

Mechwart öt telephelyes nagyvállalattá fejlesztette a céget, időközben megszerezte az Első Magyar Vagongyár Rt. Kőbányai úti gyárát, mely napjainkig a cég központi telephelye, s 1878-ban a budai Kacsa utcában egy villamossági műhelyt, majd osztályt hozott létre (a későbbiekben ebből jött létre az időlegesen önállósodott Ganz Villamossági Gyár a II. ker. Lövőház utcai telepen). 1874-től kezdték el gyártani a rövidesen világhírű Mechwart-féle gabonaőrlő hengerszéket. A századfordulón a Ganz volt Magyarország egyik legnagyobb, külföldön lévő gyáregységgel is rendelkező vállalata.

Az első világháború után a beszűkült hazai piachoz túlméretezettnek bizonyultak a gépipari üzemek, s 1927-ben Magyar Általános Hitelbank kezdeményezésére - amely 1894 óta volt a Ganz-gyárak főrészvényese - a Ganzba olvasztották a Schlick-Nicholson Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt.-t, valamint a Lipták és Társa Építő és Vasipari Rt.-t. 1929-től a cég új neve - az 1906-ban visszakerült villamossági gyárral együtt - Ganz és Társa Villamossági, Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt. lett. A 30-as években a Jendrassik-féle dízelmotorok szabadalmaztatása jelentette a fejlődést a Ganznak. 1934-ben indult el az Árpád sínautóbusz Budapest-Bécs között, a 220 lóerős Ganz-Jendrassik-motorral. Ezt követték a Duna-tengerjáró- és folyami szállítóhajók, szintén Jendrassik-féle erőgépekkel.

Az 1946-ban állami tulajdonba került konszernről három évvel később leválasztották a Ganz Villamossági Gyárat és a Ganz Hajógyárat, míg a fő profilt a Ganz Vagongyár vitte tovább. 1959-ben hozták létre a Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyárat, mely 20 ezer dolgozójával akkor az ország legnagyobb cége lett. A gyárban egyebek mellett dízel- és villanymozdonyokat, motorvonatokat, villamosokat, turbinákat, szivattyúkat, híd- és vasszerkezeteket állítottak elő, majd később éveken át atomerőművi berendezésekkel is foglalkoztak. 1973-tól indult a Ganz-Schindler-féle felvonók gyártása. A már a nyolcvanas évek eleje óta megrendeléshiánnyal és egyre nagyobb adósságállománnyal küszködő cég felszámolási eljárását 1987-ben a szanálási tárcaközi bizottság elrendelte.

A Ganz-Mávag 1988-ban szétválással megszűnt, és létrejött hét utódvállalat, négy leányvállalat és három közös vállalat. Jelenleg több mint 40 olyan vállalkozás van, amely a Ganz nevet vagy márkanevet jogosan használja. A jelentősebbek egyike a Ganz Gépgyár Holding Rt., amely jelenleg a menedzsment és a dolgozók tulajdonában van. A szebb napokat látott Ganz Hunslet Rt.-t 1989-ben a brit Telfos-csoporttal hozta létre vegyes vállalatként a Ganz Vasúti Járműgyár, majd többszöri tulajdonosváltozás után a cég ellen 1999-ben felszámolási eljárás indult.

A Ganz Villamossági Gyár, 1964-től Művek - több vidéki telephellyel gyarapodva - többek között villamos motorvonatokat és generátorokat állított elő. A rendszerváltás idejére szintén súlyos helyzetben lévő cég - túlélése érdekében - 1990-ben az olasz Ansaldo Invest Spa-val vegyes vállalatot hozott létre, amelyet - a kilencvenes évek adósságteher alatti bukdácsolása után - az olaszok 2000-ben eladtak a Transelektro Rt.-nek. Lövőház utcai telepét - hosszas huzavona után - részben a Mammut-csoport szerezte meg, majd az állam tulajdonában maradt rész milleniumi hasznosítását rendelte el kormányhatározat.

További magyar márkák története itt

Eltiltottak az óvodásoktól egy agyontetovált francia pedagógust

Eltiltottak az óvodásoktól egy agyontetovált francia pedagógust

Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában

Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen