Gundel Étterem

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A legismertebb magyar szállodás és vendéglős dinasztia alapítója, a bajorországi Ansbachban született Johann Adam Michael Gundel, azaz Gundel János 1857-ben, 13 évesen érkezett Magyarországra szerencsét próbálni.

Először nagybátyjához, Grtner György budai vendéglőshöz állt be, majd több budapesti vendéglőben szerzett tapasztalat után 1869-ben önállósította magát, s megvette a Király utca 40. alatti Bécsi Sörházat. Két év múlva tulajdonosa lett a József téri (ma József nádor tér) Virágbokor (Blumenstökli) vendéglőnek, amelyet 8 évig vezetett, s a belső Lipótváros legelőkelőbb éttermévé fejlesztett. Törzsvendégei közé tartozott például Lotz Károly, Mikszáth Kálmán, Liszt Ferenc és Tisza Kálmán. 1875-ben megvette a Schmidt-testvérek által 1872-ben megnyitott Erzsébet Királyné szállodát is.

1876-ban a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának elnökévé választották, nevéhez fűződik többek között az ipartársulat átszervezése, a vendéglősipar képesítéshez kötésének kezdeményezése, a szakoktatás szorgalmazása. Pályájának virágkorát 1889 és 1904 között az István Főherceg Szállodában érte el, kreációi közül onnan indult világhódító útjára a Mikszáth tiszteletére főzött palócleves.

Öt gyermeke közül az 1883-ban született Károly lépett örökébe, aki Svájc, Németország, Anglia és Franciaország leghíresebb vendéglőiben tanulta a mesterséget. 1906-ban a Nemzetközi Hálókocsi Társaság csorbatói és tátralomnici telepének szállodai titkára, 1908-tól pedig igazgatója. 1910-ben átvette a Wampetics Ferenc által üzemeltetett, képzőművészek, írók, politikusok kedvelt vendéglőjének számító városligeti zöldéttermet, mely mai formáját 1896-ban, még Wampetics idejében nyerte el.

Gundel vezetése alatt az Állatkert melletti vendéglő neve fogalommá vált, fénykorában a családtagokon kívül - 13 gyermeke közül hét dolgozott az étteremben - mintegy száz alkalmazottja volt. Étlapján a magyar és a francia konyha ételein kívül szerepeltek egyéni ételkreációi is, a szakirodalom mintegy húsz ételt tulajdonít neki, közülük a Gundel-palacsinta lett a legnépszerűbb. 1920-tól 1925-ig a Royal Szálló, 1927-től 1948-ig a Gellért Szálló éttermeit is bérelte, s megvásárolta a szomszédos - Kós Károly tervezte - Bagolyvár éttermet is.

Gasztronómiai szakírói tevékenysége okán a magyar vendéglátóipar vezető egyéniségeként tartják számon, szakmai titka az örökébe lépett fia, Gundel Imre szerint: az ételek azonos minőségében, a kiváló gárdában, a folyamatos ellenőrzésben, a választék bőségében és változatosságban rejlett, valamint abban, hogy ragaszkodott a "nagy forgalom - kicsi haszon" elvéhez.

Az éttermet 1949-ben államosították, majd a rendszerváltás után az ÁVÜ-től 1991-ben Ronald S. Lauder és Láng György amerikai állampolgárok tulajdonába került, s a régi stílust megőrző 1992-es felújítás óta a két tulajdonos által alapított Lángastronomia Kft. üzemelteti a Gundel Éttermet.

További magyar márkák története itt