Renault

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Renault üzemet 1899-ben alapították az autógyár első elkészített darabjain még nyoma sem volt a jól ismert rombusz...

A Renault üzemet 1899-ben alapították az autógyár első elkészített darabjain még nyoma sem volt a jól ismert rombusz alakú logónak, akkoriban ugyanis csak a legendás alapító, Louis Renault nevének kezdőbetűje szerepel a járműveken. De még csak nem is a hűtőrácson, vagy a kocsik oldalán, hanem a kerékabroncson.

Az első valódi Renault-embléma - amely egyébként egy gépkocsit ábrázolt szemből, az egész járművet pedig fogaskerék közepébe illesztették a grafikusok - már a 900-as évek elején megszületett, ezt azonban jellemzően a levélpapírokon és egyéb hivatalos dokumentumokon tüntették csak fel. Az első világháború idején – a többi, hadiiparban érdekelt autógyártól némileg talán elütő módon – egy tank lett a Renault emblémája, majd ezt követte egy olyan - kör formájú - jelvény, amely a motorháztető elülső részén valójában az autó kürtjét rejtette. A logó közepén a "Renault"-felirat állt, a rácsos szerkezet pedig átengedte magán a duda hangját.


Az újabb, maradandó változtatásra 1925-ben került sor, ekkortól használják ugyanis az ismert rombusz-alakú logót, amelyet a hatvanas évekig különböző színekben, kisebb-nagyobb alakításokkal formázgattak, később azonban a cégvezetés ráeszmélt, hogy egy logó az állandóságot, a cég, illetve a termékek önazonosságát jelképezi, így jobb nem bolygatni: ezentúl mindegyiknek sárga alapon fekete színnel kellett megjelennie a cég mindenfajta kommunikációjában, reklámjában.

Ez így is volt tizenkét évig, 1972-ben azonban jött a festő Yvaral és édesapja, Viktor Vasarely, akik kicsit átszabták az emblémát: eltűnt belőle a Renault-felirat, az embléma keretét adó sávok pedig Möbiusz-szalaghoz hasonlóan fordulnak önmagukba. Ezen már csak 1992-ben változtattak ismét, s bár a cég egyes új modelljeihez saját logót is készíttet, a háromdimenziós hatást keltő, krómozott felületű négyszög minden Renault elején ott figyel.

Erre a linkre kattintva megismerkedhet további márkák történetével.