Tavaly 56 újságíró halt meg munkája folytán

Utolsó frissítés:

Ötvenhat újságírót öltek meg tavaly hivatása gyakorlása közben, közülük huszonhármat Irakban - közölte hétfőn a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű New York-i székhelyű szervezet. Egy másik számítás szerint egyedül Oroszországban 54 újságírót öltek meg tavaly.

A CPJ éves jelentése szerint a tavaly megölt 56 újságíró közül 36-ot előre megfontolt szándékkal gyilkoltak meg. Az Irakban megölt 23 újságíró közül 9 szintén szándékos gyilkosságnak esett áldozatául. A CPJ szerint a tavalyinál több újságírót utoljára 1994-ben öltek meg hivatása gyakorlása közben: akkori 66 újságíró esett áldozatául végzetes kimenetelű erőszakos cselekményeknek, s többségük az algériai, ruandai és boszniai konfliktusokról tudósított.

A szervezet tavalyi veszteségmérlegében az újságíró áldozatok között egyébként nem szerepel az a sajtóorgánunok által foglalkoztatott 17 személy - tolmácsok, gépkocsivezetők -, akiket szintén foglalkozásuk gyakorlása közben öltek meg. Közülük tizenhatot szintén Irakban lelte halálát. Előfordulhat, hogy a tavaly hivatásuk miatt megölt újságírók száma még módosul. A CPJ éves jelentésében ugyanis megjegyezte, hogy továbbra is tanulmányozza 17 másik újságíró halálának körülményeit, hogy megállapítsa: a zsurnaliszták szakmájuk miatt, vagy egyéb okokból váltak erőszakos cselekmények halálos áldozatává.

Egy nemrég közzétett közlemény szerint csak Oroszországban december elejéig 54-en vesztették életüket erőszak következtében. Oleg Panfilov, a kockázatos újságírás központjának igazgatója az Eho Moszkvi rádióban akkor elmondta: évente általában "csak 20-22" gyilkosságot követnek el újságírók terhére. A legtöbb eset nincs összefüggésben az áldozatok tevékenységével. Panfilov szerint évi 150-160 esetben éri támadás a sajtó képviselőit, ezeknek a fele vezethető vissza az illetők munkájára. Ennél is jobban fenyegeti azonban újságírókat a fokozódó politikai és jogi üldözés. Ezt jól mutatja, hogy 2002 vége óta jelentősen megnőtt a sajtó munkatársai ellen indított perek száma.