Ki ne próbálják otthon! |
Hozzávalók: 6 kg pilzeni maláta, 4 kg müncheni maláta, 1 kg karamell maláta, 1 kg "láger" maláta, továbbá 60 g Tetnanger keserű komló, 50 g Hallertauer aroma komló, 300 g guarana (energiaitalokhoz használatos brazil kakaó, latin nevén Paullinia sorbilis), 4 kg cukor. |
A receptet, vagy annak bármilyen változtatással elkészített verzióját mindenki szabadon és ingyenesen felhasználhatja, az így készített italt bárki szabadon fogyaszthatja és akár árusíthatja is – közlik az ötletadók. A Mi sörünk kitalálói azt is leírják: még az óriáscégek is ingyen gyárthatják italukat, csupán fel kell tüntetniük a sörcímkén, hogy a termék a Creative Commons licence alapján készült, s receptjét mindenki más hozzájuk hasonlóan, térítésmentesen felhasználhatja. A sörivók-nak azt is engedélyezik, hogy a brand egyes részleteit, így a logót, a márka nevét is felhasználják, közzétegyék.
A készítők - a lap szerint - a koppenhágai informatikai egyetem tanulói, akik a Superflex nevű, a tudatos fogyasztást propagáló kreatív csoporttal együttműködve piaci forgalomban kapható hagyományos termékeket (így például sört) próbálnak újszerű, szabadon felhasználható ötletek és módszerek alkalmazásával közrebocsátani.
A hvg.hu által megkérdezett, sörgyártásban jártas hazai szakértők igyekeznek lehűteni a kedélyeket. "Önmagában nem újdonság, hogy egy sörrecept mások számára hozzáférhető, az internet tele van a sörkülönlegességek elkészítési módjainak leírásával" - mondja egyikük, kiemelve, hogy Magyarországon a sörnek még az otthoni elkészítése is jövedéki engedély-köteles, ennek kiváltásához pedig megfelelő technikai háttér szükséges. "Legtöbben ezen csúsznak el" - fogalmaz a szakértő, majd megjegyzi: enélkül kezdeni otthoni sörkészítésbe "majdnem olyan, mintha valaki a szobájában akarna atombombát gyártani". Vagy pálinkát.