Tetszett a cikk?

Falusi fiatalok lázadásaként indult Ausztriában, Németországban és Svájcban az erotikus falinaptárak készítése. A különös vállalkozás mára nagyszerű üzletté vált.

Romboljuk le az előítéleteket, hogy a parasztok elmaradottak, mosdatlanok, izzadnak, s nyáron is csak gumicsizmában járnak! Ez a szándék vezette az osztrák ifjú parasztok szövetségét (Jungbauernbund), amikor négy éve pajzán falinaptárral rukkolt ki. Az év 12 hónapját, határozták el, ábrázolja 12 üde parasztlány, méghozzá egyértelműen erotikus pózban. A tálalás legyen esztétikus, hogy mindenkinek megjöjjön a kedve a természetjáráshoz, a falusi turizmushoz, a vidéki élet élvezetéhez, és leszokjon a mucsaizásról, a parasztlányok lesajnálásáról. A mintegy 7 ezer fős ifjúsági szervezet a Bauernbundhoz, az osztrák parasztegylethez tartozik, amely a 19. században katolikus-konzervatív szövetségként szerveződött, körülbelül 320 ezer tagja van, tartományi alapon működik, és ma is a kormányzó Néppárt megbízható választási bázisát alkotja.

A 2001-es kalendáriumot óvatosságból még csak 2 ezer példányban jelentették meg, finanszírozásáról a Jungbauernbund országos szervezete gondoskodott, szponzornak megnyerve egy regionális vásárszervezőt és egy hűtőházat. Az idősebb generáció protestált, több tagja az egyházból való kilépéssel fenyegetőzött, ha a falinaptár megjelenik. Az ifjak azonban nem hátráltak meg, a pajzán kalendárium pedig három nap alatt elkelt. Komoly nézeteltérések csak azon alapszabály betartásával kapcsolatban robbantak ki, mely szerint a képeken kizárólag olyan leánykák pózolhatnak, akik vagy parasztudvarban élnek, vagy legalábbis ott nőttek fel, ám egyes, modelljövőről áhítozó lányok, akik legfeljebb állatorvos nagypapát tudtak felmutatni paraszti kötődésként, formás megjelenésükkel mégis falusi vetélytársaik elé tolakodtak. A jelöltekből válogató zsűri ahhoz viszont következetesen ragaszkodott, hogy csak 16 éven felüliek mutogathatják magukat, és 18 éves korig csakis szülői engedéllyel.

Az erotikus naptár egy év alatt valóságos kultusztárggyá vált, 2002-re már 7 ezer példányt nyomtak belőle, 5 ezret lányok, 2 ezret pedig az immár szintén csatasorba állított fiúk fotóival. A 60 x 40 centiméteres kalendáriumot a Jungbauernbund tagjai önköltségi áron 22 euróért vehetik meg, "külsősöktől" viszont 25 eurót kérnek érte. 2003-ban - amikor már négyszázan jelentkeztek modellnek - úgy kelt el "lábon" a naptárak 80 százaléka, hogy még egyetlen fényképezőgép sem kattant el. A siker Tobias Morettit, a Rex felügyelő című tévésorozat Tirolban gazdálkodó sztárját is felbátorította, hogy elvállalja a naptárkészítés művészeti vezetését. A 2005-ös kiadás meglepetése, hogy a falusi élet erotikus titkainak hangsúlyozottan giccsmentes ábrázolására a Jungbauernbund egy fotográfus nagyágyút, a több nagy nemzetközi magazinnak dolgozó Elfie Semotant szerződtette.

2. oldal (Oldaltörés)

© HVG
Az idei pajzán naptár fotói fittyet hánynak az amúgy is megbolondult időjárásnak, a novemberi képen szereplő Karin például leheletvékony tüllruhában és tűsarkú cipőben pózol egy piros teherautó platóján. Vérbeli parasztidillt sugároz a júliusi Karin (ő az egyetlen svájci az osztrák kiadványban), viszont a forróság ellenére - keblén persze lazán szétnyíló - fekete ruhát visel. Haját szétfújja a magtár irányából érkező szellő, jobb kezén enyhén elpiszkolódott munkakesztyű jelzi, hogy a falusi munka ma sem gyerekjáték. A januárral dacoló Ingrid egy paraszti hálószoba intarziás ágyának szélén üldögél melltartóban és sortban, ezüst tűsarkú cipője a falon lógó szentképpel "harmonizál". A június Gerdája aratás után sétál a búzamezőn, egy szál bugyiban és napszemüvegben. Illik hozzá a fiúk júniusi sztárja, a tiroli Pascal, aki hagyományos alsónadrágban mászkál a ringó búzatábla mentén. Az augusztusi Karl sem kutya könnyű pendelyében. Ő is mező közepéből bukkan elő, egészen pontosan egy piros színű vitorlás hajótestében áll, vizet csak magára önt, a szárazdokkot szimbolizáló mezőn álló hajójához lágyan odahajol egy fűnyíró. Mindez naptár formában már jó ideje nem kapható, csak az interneten lehet gyönyörködni benne.

Az osztrák erotikus parasztkalendáriumok ötletét átvették a bajorok, majd a svájciak is. 2004-ben, illetve 2005-ben piacra dobott terméküket kicsit drágábban hozták ki, és némileg eltérő koncepcióval, például a fekete-fehér, illetve a barnás színekhez ragaszkodva. Az első évben mind a bajor, mind a svájci naptár csak női fotókkal jelent meg, a nem várt siker nyomán azonban a német vállalkozók az idén már fiúkat is mutogatnak, s így tesznek jövőre a svájciak is. A délnémet tartomány mottója a "bőrnadrág és laptop", azaz a paraszti hagyomány és a modern technika ötvözése. A 48 euróért kínált, az osztráknál "szókimondóbb" album egyik virágszála például traktorvezetés ürügyén mutogatja a bájait.

Svájcban az osztrákhoz hasonló Landjugend nevű szervezet határozta el, hogy erotikus naptárat készít, és a bevétel 10 százalékát jótékony célra fordítja. A svájci állampolgárokat előnyben részesítették ugyan a modellválogatásnál, mégis simán bekerült közéjük egy bukaresti fiatalasszony, aki csak az alpesi országban tért át a falusi munkára. Egy 30 esztendős, háromgyerekes nő is a győztes 12 tagja lett, a szép testű asszony a fotón széttett lábakkal hagymát válogat. A büszke férj harminc darabot rendelt a hagymás képből, állítólag az összes ismerős istállójába jutott belőle.

A Landjugend viszont elhatárolta magát a kész produktumtól, pornóközelinek, életidegennek minősítette a képeket (mit keres például egy kádban habfürdőző lány a mező közepén, kérdezte), s úgy határozott, hogy jövőre megcsinálja a saját verzióját - szólóművészek helyett párokkal.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

És akkor a kormány azt kérte, hogy a lakásfelújításról adjanak számlát

És akkor a kormány azt kérte, hogy a lakásfelújításról adjanak számlát

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be