Török Gábor: rendkívüli súlya van a Szilvásy-ügynek

Török Gábor: rendkívüli súlya van a Szilvásy-ügynek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Házkutatás, őrizetbe vétel, bilincs, szabadlábra helyezés. Sok ilyenről olvastunk már az elmúlt években, az ingerküszöbünk egyre feljebb és feljebb került. Most mégis érdemes megállnunk, mert példátlannak látszik az eset: a történet középpontjában egy volt kancellária-, majd titkosszolgálatokat felügyelő miniszter áll - írja Török Gábor politológus.

Elég nehéz felfogni a történet súlyát: olyan ügy indult útjára, amelynek a végén valaki kiiratkozik a magyar demokráciából. Vádakkal, rágalmakkal, feltételezésekkel már tele a padlás, itt azonban másról, többről, sokkal komolyabbról van szó. Ennek az ügynek lesz egy olyan pillanata, amikor már nem csupán állítások állnak egymással szemben, hanem a független magyar bíróság valakiről ki fogja mondani, hogy nincs helye egy demokratikus közösségben. Ha Szilvásyék valóban elkövették, amiről egyelőre nagyon keveset tudni, de amit az ügyészség megalapozottnak gondol, akkor a Magyar Szocialista Párt súlyosabb terhet vesz a vállára, mint megannyi őszödi beszéd.

Ha azonban nem áll meg a vád, azaz a bíróság szerint az ügyészség alaptalanul vádolta meg a politikust, az Polt Péter állásába - de reputációjába biztosan - kerülhet, s abban sem lehet senki sem biztos, hogy a politikai felelősség elől a jelenlegi kormánytöbbség - amely támogatta-ösztönözte az úgynevezett „elszámoltatást” és bizalmat szavazott a legfőbb ügyésznek - elmenekülhet - írja a politológus. A teljes bejegyzést megtalálja Török Gábor blogján.

©