Brixton, avagy a cannabis felszabadítása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Július 11-én David Blunkett brit belügyminiszter bejelentette, hogy országosan kiterjesztik a cannabis-származékok birtoklására vonatkozó, London Brixton kerületében már kipróbált, enyhébb elbírálást. Mindez egyelőre távolról sem jelent legalizálást: a birtoklásért elvben továbbra is kiszabható börtönbüntetés, a hangsúly az elnéző rendőri eljáráson van. Egy független kutatócsoport felmérése szerint ugyanakkor a brit fűtermelés évi 7 milliárd fontos üzletté nőtt, ami meghaladja a szigetország két legnagyobb sörgyárának összesített eredményét.

London Brixton kerületében kis mennyiségű cannabis-származék birtoklásáért a rendőr legfeljebb figyelmeztetésben részesíti  a fogyasztókat. Lefoglalja a drogot, felír és figyelmeztet. Tavaly július és november között 381 esetben éltek a rendőrök ezzel az eszközzel. Egy évvel korábban, tehát az enyhítések előtt, ugyanezen idő alatt 278 letartóztatás volt a brixtoni mérleg. A tavaly megkezdett kísérletet - anélkül, hogy pontos hatásait felmérték volna - ez év elejétől további három hónappal meghosszabbították, Blunkett bejelentése szerint pedig ősztől egész Londonra, majd jövő júliustól Nagy-Britanniára is kiterjesztik.
A kísérlet célja elsődlegesen az volt, hogy a londoni szubkulturális központ, Brixton rendőrei a mezei füvezők helyett a kemény drogok terjesztőire koncentrálhassanak. A Scotland Yard azt közölte, hogy a rendőröknek 1400 órával több idejük maradt a kemény drogok terjesztőinek üldözésére, s 10 százalékkal nőtt a letartóztatások száma. A drogkereskedelem és a droggal kapcsolatos bűnözés csökkenéséről nem érkeztek hírek Brixtonból, ám jóval több londoni merészkedik arra, gondolván, ott szabad a vásár cannabis-származékokból.
Az új szabályozás együtt jár a cannabis-származékok B típusú drogból C-típusúvá, vagyis lágy droggá minősítésével, legkésőbb 2003 júliusában. Az átsorolás azonban önmagában nem jelent elfogadást, nem tűnnek fel majd az utcasarkokon a speciális coffee-shopok sem. A hangsúly a rendőri gyakorlaton van, vagyis az "ejnye-bejnye politikán". 
A jelenlegi brit törvények szerint az A típusú drogok (heroin, kokain, crack, methadon) birtoklásáért maximálisan hét év, kereskedelmükért életfogytiglan adható. A B-típusúak (a cannabis, az amphetaminok és a barbiturátok) birtoklásáért legfeljebb öt, kereskedelmükért tizennégy év járhat. A harmadik csoportba tartozók (enyhe amphetaminok, fogyasztótabletták, szteroidok, illetve majdan a fű) birtoklásáért két, kereskedelméért öt évet kaphat az elkövető. Az enyhítést Blunkett megkontrázta azzal, hogy a C csoport esetében a szer kereskedelméért kiszabható büntetési tételt 14 évre emelné. "A drogozás bűn marad" - jelentette ki az enyhe elbírálást bevezetni kívánó belügyminiszter.
 
Blunkett bejelentése felélesztette a szociológusok, orvosok, poltikusok vitáját, amelyben az enyhítés hívei, ahogy mindenütt, Nagy-Britanniában is a holland példára mutatnak: arra, hogy a megengedőbb politika nem jár a fűfogyasztás ugrásszerű növekedésével a leginkább féltett korosztály, a tizenévesek körében. A Holland Mentálhigiénés és Addikciókutató Intézet vizsgálatai szerint az Egyesült Királyságban a 15 évesek 41 százaléka próbálja ki a cannabist, 24 százalékuk a vizsgálatot megelőző harminc napban él is vele; Hollandiában 29 százalékuk próbálta már és 15 százalékuk használta a szert a vizsgálat előtti hónapon belül.
A marihuána korlátozott, orvosi felhasználásának hívei a kanadai példát emlegetik. Kanada, elismerve a marihuána régóta hangoztatott közérzetjavító, fájdalomcsillapító, étvágygerjesztő hatását, illetve gyógyító hatását például a zöldhályogra, elsőként a világon engedélyezte használatát bizonyos betegségek esetében. A betegek számára törvényessé vált a szer házi termesztése is, egy vállalkozás pedig ipari marihuána-termesztésre kapott kormányzati koncessziót.

Maga Blunkett - miközben annak ismételgetésével, hogy "a drogozás bűn", ki akarja fogni a szelet a konzervatív bírálók vitorlájából - sürgeti a holland szabályozás egyes elemeinek átvételét is. Megemelné a felvilágosításra és gyógyításra költött összegeket, és kijelentette, elképzelhetőnek tartja a heroinfüggőknek ellenőrzött módon, receptre kiutalt drog gyakorlatának bevezetését. Nagy-Britanniában negyvenezer ismert heroinfüggő van; a valós szám ennek négyszerese lehet.

Noha a rendőrség szerint a brixtoni kísérlet alatt lefoglalt fű mennyisége "kis mennyiségű, otthoni használatra" utal, az Independent Drug Monitoring Unit elemzői szerint az elmúlt harminc évben a brit illegális fűtermelés és eladás évi 7 milliárd fontos üzletté nőtt. Ez meghaladja a két legnagyobb sörgyár összesített eredményét. Egy kiló fű szigetországi előállítása 150 font, eladási ára néhány ezer fontot is elérhet.