Online vécé? De mennyire! Elemez és adatokat továbbít!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Onion amerikai szatirikus hetilap már egyik 1999-es álhírében "beszámolt" az internetre kapcsolt illemhelyek kifejlesztéséről és széles körű elterjedéséről. A vicclap jóslata hamarosan valóra válhat: a Matsushita konszern az online vécé prototípusán dolgozik.

Az Onion szerkesztői talán maguk sem gondolták, hogy az internetboom idején írt szatirikus cikkükben vázolt elgondolás üzletileg nagyon is megalapozott ötlet. Legalábbis az újfajta elektronikus szerkentyűkre leginkább vevő japán piacon, ahol a toalettmárkák versenyében is döntő szempont az extraszolgáltatások kínálata. A fűtött vécédeszka és az elektronikus vezérlésű, beépített bidé szériafelszerelésnek számítanak, az utóbbi időben pedig már olyan kényelmi funkciók is megjelentek, mint a hideg-meleg légbefúvás, az ember közeledtére a fedél automatikus felnyílását lehetővé tevő infraérzékelő, valamint a toalett használójának egészségügyi adatait mintavétel alapján elemző műszerek.
A nyugaton a Panasonic és Technics szórakoztatóelektronikai márkákról ismert Matsushita vállalatcsoport, amely Japánban a toalettpiacon is jelen van, a New York Times híradása szerint arra készül, hogy árnyékszékeinek következő generációját online egészségcentrummá fejlessze. A cég elképzelései szerint a jövő szupervécéi nemcsak begyűjtenék a tulajdonosok egészségügyi adatait (a távozó anyagok vegyelemzésén túl például a testsúlyt és a vérnyomást is), hanem az interneten keresztül el is juttathatnák azokat a háziorvoshoz, aki így képes lenne időben felismerni egy sor betegség korai tüneteit.
Az új árucikk piacra dobása még messze van – a Matsushita háztartási készülékekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint körülbelül öt év múlva kerülhet rá sor -, de az intelligens vécének máris vannak ellenzői. A Japán Szövetség a Szabadságjogokért szerint az érzékeny személyes információk internetes továbbítása orwelli víziót vetít előre: az állampolgárok emésztését az adatforgalom lehallgatásával folyamatosan ellenőrző államét.