A jó cserkész hisz Istenben. Bármelyik istenben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Azt hiszem, az egyetlen erő, amely fölöttem áll, az mindannyiunk közös ereje. A köztünk levő kapcsolatok, amelyek hatást gyakorolnak az életünkre. Ezen kívül nem ismerek semmilyen, az embernél nagyobb erőt, amely irányít minket." Ezek Darrell Lambert, 19 éves seattle-i cserkész szavai saját világnézetéről.  A derék cserkész most egy hetet kapott, hogy eldöntse, tényleg nem hisz-e Istenben.

A seattle-i szövetség kizárhatja soraiból, ha úgy dönt, ragaszkodik ateizmusához - írta meg a Seattle Times. Darrell egyébként mindenben megfelel a cserkészvezetők elvárásainak, harminchét bátorság-érmet gyűjtött be, több, mint ezer órányi önkéntes munkát végzett, megbízhatóan oktatja és vezeti csapatának ifjabb tagjait és nem homoszexuális. A cserkészek (Boy Scouts) ugyanis, szabályaik értelmében kizárják a melegeket és az ateistákat. Ezt a gyakorlatot az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága sem találta kifogásolhatónak, mert - 2000-ben kelt állásfoglalása szerint - egy magánszervezet megszabhatja, kik lehetnek a tagjai. Az Egyesült Államokban a cserkészek szabályzata nem köti ki, milyen vallású legyen a tag, a formális egyházhoz való tartozást sem írja elő, csak a hitet. "Valamilyen hittel rendelkeznie kell.  Mi nem vizsgáljuk, milyen hívő, milyen istent fogad el, de valamiben hinnie kell" - értelmezte a helyzetet a Seattle Timesnak Brad Farmer.

Darrell Lambert abban bízik, megtarthatja ateista hitét. Éppenséggel van rá példa: 1998-ban két tizenhat éves, kaliforniai iker megtagadta, hogy Isten nevére tegyenek cserkészesküt. Hétéves jogi huzavona után elismerték igazukat, még cserkészéremmel is kitüntették őket. Lambert cserkészcsapatának szülői közösségéhez fordult, hogy támogatásukat kérje. A szülők hosszasan kikérdezték a fiút, majd eldöntötték, kiállnak Lambertért, akár a seattle-i szövetség előtt is. "A hűség az egyik cserkész-alapelv. Mi régóta ismerjük Darrellt és itt az iránta érzett hűségről van szó" - vélte egyikük. "Ő is Isten útját követi, még ha nem is tudatosan" - véli egy másik szülő. Darrell Lambert azonban intézménykritikát is gyakorol: "Szeretném, ha megváltozna a gyakorlat: a Cserkész Szövetség tagfelvételi szabályait rá kéne bízni az egyes tagszervezetekre" - mondja. Úgy tűnik, ebben is vannak követői. A Legfelsőbb Bíróság határozata óta számos szervezet nem mindenben hajlandó elfogadni a szövetségnek a homoszexuálisokra vonatkozó szabályait.
Darrell ügyében egyelőre nincs döntés. A vezetők azon tűnödnek, a fiút átirányítják az úgynevezett Exploring programba. Ez a cserkészek egyik szatelit-szervezete, ahol nem oly szigorúak a felvételi feltételek. Darrel azonban igazi cserkész akar maradni, s szerinte az elvhűség a megfelelő cserkész magatartás. "Nem létezik, hogy megváltoztassam a gondolkodásomat. Ez olyan, mintha én akarnám ugyanerre rábírni őket. Nem létezik!"