Irakiak rálőttek két kuvaiti hajóra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy iraki hajóról kedden tüzet nyitottak két kuvaiti őrnaszádra. Közben az ENSZ fegyverzetellenőrei egy bagdadi elnöki palotában kutattak tömegpusztító fegyverek után. Irak december 7-én adja át tiltott fegyverkezési programjairól szóló jelentését az ENSZ fegyverzetellenőreinek, ez azonban nem fog szükségszerűen olyan beismerést tartalmazni, hogy az országnak tömegpusztító eszközei is lennének - közölte kedden az ENSZ-szakértők és az iraki vezetés közötti összeköttetést biztosító iraki csoport vezetője.

A kuvaiti hajók a Perzsa-öböl északi térségében, a Kuvaithoz tartozó Varba sziget közelében járőröztek, amikor az iraki hajó lövéseket adott le - közölte a kuvaiti belügyminisztérium. A támadás során senki nem sérült meg; a parti őrség egyik tagja szenvedett sérüléseket, amikor a lövések után két hajó összeütközött.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még 2002-ben háborút indít Irak ellen?
Közben az ENSZ fegyverzetellenőrei kedden reggel egy bagdadi elnöki palotában kutattak tömegpusztító fegyverek után. Ez a helyszín egyike annak a nyolc elnöki rezidenciának, amelyekről a fegyverzetellenőrök leginkább gyanítják, hogy tiltott fegyvereket rejtenek. Az iraki kormány a múltban elzárkózott az elől, hogy az elnöki palotákat is megnyissa a fegyverzetellenőrök előtt. Az 1991-es öbölháborút követő helyszíni vizsgálatok során az ENSZ megbízottai csak gyárakat és katonai létesítményeket kereshettek föl, Szaddám Huszein számos palotájába azonban nem léphettek be. Ebben munkájuk akadályozását látták, s 1998 végén távoztak Irakból.
Irak december 7-én átadja tiltott fegyverkezési programjairól szóló jelentését az ENSZ fegyverzetellenőreinek, ez azonban nem fog szükségszerűen olyan beismerést tartalmazni, hogy az országnak tömegpusztító eszközei is lennének - közölte kedden az ENSZ-szakértők és az iraki vezetés közötti összeköttetést biztosító iraki csoport vezetője, Hoszam Amin tábornok.
Iraknak december 8-ig részletes jelentést kell tennie az ENSZ-nek a birtokában lévő esetleges tömegpusztító eszközökről. George Bush amerikai elnök jelentős fordulópontnak tekinti ezt a napot, bár hétfőn mondott beszédében kétségének adott hangot, hogy Szaddám Huszein teljesíteni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatát. Az elnök szerint az Egyesült Államok azt fogja megítélni, hogy Szaddám Huszein megváltoztatta-e az utóbbi tizenegy évben tanúsított magatartását, hajlandó-e együttműködni és maradéktalanul teljesíteni vállalt kötelezettségeit. "A jelek nem túl bíztatóak" - tette hozzá.
Ari Fleischer elnöki szóvivő szerint december 8-át nem tekintik olyan határidőnek, mint amilyen az öbölháború előtt 1991. január 15-e volt, az az időpont, ameddig Szaddám Huszeinnek ki kellett vonnia csapatait a megszállt Kuvaitból. Fehér házi források szerint az elnök nem tesz azonnali lépéseket akkor sem, ha Bagdad vasárnap úgy nyilatkozik, hogy nincsenek tömegpusztító fegyverei. Az amerikai kormány ekkor megosztja hírszerzési értesüléseit az ENSZ szakértőivel az iraki fegyverkezési programokról, hogy azokat a bagdadi adatokkal szembesítve segítse ellenőrző munkájukat. (MTI)