USA: az utolsó órában halasztottak el egy kivégzést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jeb Bush, Florida állam kormányzója másfél órával a tervezett idő előtt elhalasztotta egy elítélt kivégzését, hogy lehetőséget adjon ügyében DNS-vizsgálatra. Ezt egy olyan szervezet kezdeményezte, amely eddig 116 elítéltről bizonyította be ártatlanságát.

A nemi erőszak és gyilkosság vádjával halálra ítélt 48 éves Amos Lee Kinget hétfőn este 18 órakor végezték volna ki injekcióval. A kormányzó, George Bush amerikai elnök öccse azonban felülbírálta a floridai legfelsőbb bíróság döntését, amely aznap utasította el a halasztást.
King a 25 évvel ezelőtti ítélet indoklása szerint 1977-ben megerőszakolt és megfojtott egy 68 éves özvegyasszonyt, majd rágyújtotta a házát. A férfi éppen büntetését töltötte egy börtönben, ahonnan kijárhatott dolgozni; tettét ekkor követte el. A DNS-vizsgálatot az Innocence Project (Ártatlanság Program) nevű New York-i jogsegély-szolgálat kezdeményezte, amely az eljárással már 116 elítélt ártatlanságát bizonyította be, köztük olyanokét is, akik kivégzésükre vártak.
   
Ha a vizsgálat megerősítené bűnösségét, King  januárban már nem kerülheti el a halálos mérget adagoló injekciót. Kivégzését eredetileg idén februárra tűzték ki, de azóta a hétfőit nem számítva már kétszer elhalasztották, akkor más jogi indoklással. (MTI)
Szemle: Siralomház az interneten