Szlovák önkormányzati választások: az MKP a harmadik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választójoggal rendelkező szlovákiai polgároknak csupán a fele - 49,51 százalék - tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a hét végi önkormányzati választásokon, ahol a Magyar Koalíció Pártja (MKP) eddigi jó pozícióit megőrizve, 224 polgármesteri széket önállóan szerzett meg, további tízbe pedig többpárti koalíciós kötelékben ültethet embert.

A rendszerváltás óta ez volt a legalacsonyabb részvételi arány: a városi rangú településeken csak 36,33, a falvakban 66,94 százalékos volt a részvétel. A polgármesteri posztokért küzdő 236 pártkoalíció és önálló párt jelöltje, valamint függetlenek száma összesen 8600 volt. Közülük a legtöbb posztot (32,7 százalék) a függetlenek szerezték meg. A második helyre (12,7 százalékkal) a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért - Néppárt (HZDS-LS) került, azzal együtt, hogy olyan fontos bástyáikat veszítették el, mint Trencsén vagy a pártvezér szülőfaluja, Ladomerská Vieska (Garamladomér). A nyolcszázalékos eredményével harmadik helyen végzett Magyar Koalíció Pártja néhány helyen a jövőben ugyan nem állíthat polgármestert, de mivel új pozíciókat is szerzett, 224 polgármesteri székbe önálló emberét, további tízbe pedig koalíciós szövetségben indított jelöltjét ülteti.

Bugár Béla, az MKP elnöke vasárnap este elmondta: pártja eredménye bizonyítja, hogy az MKP nem hiába fektet nagy súlyt az önkormányzatiságra. “Mindig is azt mondtuk, hogy az igazi polgári társadalom alapját az önkormányzatok jelentik. Szerintem ennél is jobb eredményt érhettük volna el akkor, ha néhány helyen nem a túlzott önbizalom győzött volna az észérvek felett” - utalt Bugár azokra a magyar nemzetiségű jelöltekre, akik függetlenként, vagy más pártok színeiben reméltek maguknak jobb esélyeket, ezért nem az MKP listáján indultak. (MTI)