Megkezdődött az iraki dokumentumok vizsgálata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megérkezett New Yorkba, az ENSZ székhelyére az az iraki jelentés, amely Bagdad állítása szerint bizonyítja, hogy az arab ország nem rendelkezik sem atom-, sem más tömegpusztító fegyverekkel.

A csaknem 12 ezer oldalt kitevő dokumentum két példánya Frankfurton át érkezett a világszervezet székhelyére. Az egyik példány a Biztonsági Tanácshoz kerül, a másik pedig az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságához (UNMOVIC).
Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőrzési bizottságának vezetője, aki az iratokat pár perccel megelőzve érkezett a világszervezet székházába, újságíróknak elmondta: munkatársaival együtt azonnal hozzálát az iratok és a CD-k áttekintéséhez. Blix kedden közli a Biztonsági Tanáccsal, mennyi időre lesz szüksége az általa vezetett munkacsoportnak az iraki jelentés átvizsgálásához, és a szöveg nyilvánosságra hozását megelőzően az illetéktelen kezekben esetleg veszélyt jelentő részek eltávolításához.
Az iraki fegyverekről szóló dokumentum egy példánya néhány órával korábban érkezett meg Bécsbe, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez. A 12 ezer oldalas jelentésből mintegy 2100 oldal foglalkozik Irak nukleáris programjával, s ebből legalább 300 oldalt arab nyelvről kell angolra fordítani. A NAÜ főigazgatója türelemre intett a nyilatkozat elemzésével kapcsolatban, miközben Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes kijelentette: George W. Bush amerikai elnök türelmes, de Irakot meg fogják fosztani tömegpusztító fegyvereitől, ha Bagdad nem lesz hajlandó az önkéntes leszerelésre. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 10 napos határidővel terjeszti be előzetes jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának a bagdadi nyilatkozatról.
Az iraki kormány szombaton adta át a nemzetközi sajtó előtt fegyverkezési programjairól szóló nyilatkozatát, amelynek elkészítését az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1441. számú határozata írta elő. A hivatalosan 11.807 oldal, illetve CD-Romon 529 Megabyte-nyi dokumentumban Irak részletesen beszámol nukleáris, vegyi és biológiai programjáról és hivatalosan kijelenti a világszervezetnek: nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. (MTI)