Csődvédelmet kér a világ második legnagyobb légitársasága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csődvédelmet kért az amerikai United Airlines (UAL), a világ második legnagyobb légitársasága. A társaság közel egy milliárd dolláros adóssággal küzd.

Az amerikai United Airlines légitársaság csődvédelmet kért hétfőn a gyenge gazdaság, az alacsony jegyárak és a nagy költségek terhe alatt. A társaság, mely az elmúlt két évben 4 milliárd dollár veszteséget könyvelhetett el a New York Times szerint, ugyanakkor megegyezett hitelezőivel: többek közt a CIT Group, a JP Morgan Chase és a Citibank 1,5 milliárd dollárt bocsát az UAL rendelkezésére, mialatt a céget átszervezik.
Az amerikai kormány egyébként múlt szerdán elutasította a United Airlines 2 milliárd dolláros hitelgarancia-kérelmét. A vállalatnak égető szüksége lett volna további hitelre, hogy a következő hetekben esedékes 920 millió kölcsöntörlesztést ki tudja fizetni. A kormány annak ellenére megtagadta a segítséget, hogy a Uinted Airlines alkalmazottai öt és fél évre szólóan belementek 5,2 milliárd dollár értékű fizetéscsökkentésbe - igaz, a szerelők ebből 700 milliót az utolsó pillanatban elutasítottak. A United Airlines 1994 óta 55 százalékban az alkalmazottak tulajdonában van.
A UAL két Boeingjét használták fel a terroristák a New York és Washington ellen tavaly szeptember 11-én végrehajtott terrortámadásban. A társaság naponta 1700 járatot indít, s az amerikai légiforgalom 20 százalékát bonyolítja le.