Szerbia: Kostunica választási csalással vádol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jugoszláv államfő választási csalással vádolja a szerb miniszterelnököt és kormányának egyes tagjait, amiért a nem hivatalos végeredmény szerint a vasárnapi megismételt szerbiai elnökválasztás érvénytelen volt. A részvételi arány nem érte el a minimálisan szükséges ötven százalékot, a szavazók 57,9 százaléka Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfőre, 36 százaléka Vojiszlav Seselj radikális pártvezérre adta voksát.

Kostunica szerint az érvénytelen szavazásnak elsősorban a rendezetlen választói névjegyzék az oka, s a kudarc előrevetíti az előrehozott parlamenti választást. "Szerbiában mindenki tudja, miért fontos a választás, de a polgárok azzal is tisztában vannak, hogy a szerb kormány miért bizonygatja az ellenkezőjét" - hangoztatta Kostunica. Az államfő pártja, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS)  hétfőn panaszt nyújtott be a szerbiai legfelsőbb bíróságnál a választói névjegyzékek miatt. "A DSS küzdeni fog azért, hogy teljesüljön a polgárok választási akarata, ezért minden jogi és politikai eszközt megragad, hogy fény derüljön a választási csalásra és a vétkesek kilétére" - mondta Dragan Marsicanin, a párt alelnöke, aki szerint felelnie kell majd Zoran Djindjic miniszterelnöknek és kormánya egyes tagjainak. A párt feljelentést tett a köztársasági választási bizottság titkára ellen, és "mihelyt bizonyítékai lesznek róla, mindenkit feljelent, akinek köze volt a választási csaláshoz" - jelentették be.
A választást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet adatai szerint a részvételi arány 44,8 százalékos volt, s a választás komolyabb szabálytalanságok nélkül zajlott le. A szavazók 57,9 százaléka Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfőre, 36 százaléka Vojiszlav Seselj radikális pártvezérre, 3,4 százaléka pedig Boriszlav Pelevicsre, a Szerb Egység Pártja elnökére adta voksát.
Zoran Gyingyics szerb kormányfő szerint a választási kudarc miatt nem bukik meg a kormánya.  Úgy látja, az ország megítélése szempontjából "nem lett volna rossz", ha érvényes az elnökválasztás. Gyingyics szerint a kudarcért kizárólag Kostunicát és tanácsadóit terheli a felelősség, s nem a kormányt. Rodoljub Sabic államigazgatási miniszter szerint a DSS vádjai alaptalanok, a névjegyzékeket pedig - emlékezetetett - nem a kormány, hanem az önkormányzatok állítják össze. A CESID szóvivője, Marko Blagojevic szerint kétségtelen, hogy a lajstrom nem tökéletes, de - mondta - a DSS hatalmon van az önkormányzatok többségében, s lett volna alkalma ellenőrizni a névjegyzéket.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint Kostunica és pártja, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) rossz vajdasági politikája oka az alacsony részvételnek. Kasza figyelmeztetett, nem szabad "elhanyagolni" a Vajdaságot és a nemzeti kisebbségeket. (MTI)