Az MDF nem támogatja a magyar katonai közreműködést Afganisztánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja hétfői ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja a magyar katonai közreműködést Afganisztánban. A Fidesz kedden dönt a kérdésről.

„Ameddig a Magyar Honvédség a haza védelméhez szükséges alapkészségekkel is csak korlátozottan rendelkezik, az MDF politikusai újabb elkötelezettséget nem támogatnak sem Afganisztánban, sem a világ más táján” - jelentette ki Karsai Péter, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának MDF-es tagja. A politikus úgy vélekedett, hogy határt kell szabni a nemzetközi szerepvállalásnak, ha az a haderőfejlesztés rovására megy.
Karsai szerint Boszniában, Koszovóban, Macedóniában Magyarország jelentős létszámmal vállalt és vállal béketámogató küldetést, de más veszélyeztetett térségben is vannak magyar békefenntartók; összesen 725 magyar katona teljesít szolgálatot külföldön. A politikus szerint ennek éves költsége 22 milliárd forint, egy Afganisztánba küldendő magyar kontingens tevékenysége pedig további 1,5 milliárd forintba kerülne.
A Fidesz-frakció kedden alakítja ki álláspontját az ügyben, ezért nem járult hozzá ahhoz, hogy a házszabálytól történő eltéréssel a Parlament kedden napirendre tűzze az afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról szóló előterjesztést.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a Fidesz-frakció elutasítása ellenére is felteszi szavazásra kedden a Parlamentben az előterjesztés ügyét; ha a képviselők nem járulnak hozzá a házszabálytól való eltéréshez, akkor az afganisztáni magyar katonai jelenlétről rendelkező javaslatról csak a jövő héten tárgyal az Országgyűlés.  (MTI)