Scud rakétákat találtak egy észak-koreai teherhajón

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A spanyol haditengerészet két flottaegysége az Indiai-óceánon, több száz kilométerre a jemeni partoktól feltartóztatott egy felségjel nélküli, Észak-Koreából érkező teherhajót, amely Scud típusú rakétákat szállított.

A So-San nevű, felségjel nélküli hajó rakterében spanyol tengerésztisztek a hivatalosan bejegyzett cementszállítmányon kívül 12 Scud típusú, szétszerelt, konténerekbe csomagolt rakétát fedeztek fel kedd éjszaka a jemeni partoktól délkeletre. A két spanyol hajó a terrorizmus elleni nemzetközi művelet részeseként járőrözik az Indiai-óceánon. A So-Sant a spanyol hadsereg adatbankja a gyanúsnak minősülő hajók között tartotta számon, ezért szólította fel hétfőn megállásra a spanyol Navarra fregatt Jemen partjaitól 960 kilométerre délkeletre. A koreai legénységgel hajózó So-San először megtagadta az utasítás teljesítését, és menekülni próbált; csak a Navarra figyelmeztető lövései után tette lehetővé az ellenőrzést. Amerikai katonai forrás szerint a hajó Észak-Koreából indult, és a szállítmány úticélja feltehetően valamely kelet-afrikai ország volt. Észak-Korea 1999-ben és 2000-ben több Scud típusú rakétát eladott Jemennek.
Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes - aki az iraki helyzet mellett éppen az észak-koreai fegyverfejlesztés leállításáról tárgyal ázsiai körútján - szerint az eset igazolja az Egyesült Államok megállapításait, miszerint Észak-Korea tömegpusztító fegyvereket fejleszt, ám a felfedezés nem változtat Washington Phenjannal kapcsolatos politikáján.
Az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonya még feszültebbé vált, amióta a közelmúltban Phenjan elismerte, hogy megsérti az atomfegyver-fejlesztés befagyasztásáról kötött kétoldalú megállapodást. Dél-Koreában egyelőre nem fűztek kommentárt a Jemen környéki felfedezéshez, ám a mai napon Armitage Szöulba látogat, ahol napirendre veszik a kérdést. (MTI)