szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kedvezménytörvény módosításának elveiről született egyetértés szerdán Bukarestben Kovács László és Mircea Geoana román külügyminiszter tárgyalásán. A módosítási folyamat politikai és jogi befejezését követően szakértői szinten újabb megbeszéléseket tartanak.

Mircea Geoana román külügyminiszter szerint a kedvezménytörvény módosításával azt kell elérni, hogy kikerüljenek a törvényből azok az elemek, amelyek politikai és jogi kapcsolatot létesítenek a határon túli magyarság és Magyarország között. A módosításokkal meg kell szüntetni a törvény területen kívüli jellegét, a diszkriminációt, valamint azokat az elemeket, amelyek szélesebb értelemben nem összeegyeztethetők az európai jogrenddel.
A tanácskozáson Kovács László ismertette azt a hét alapelvet, amelyet Magyarország az európai intézmények észrevételei alapján fogalmazott meg a kedvezménytörvény módosítására. Ezek szerint a törvény a határon túli magyar kisebbségeknek - nemzeti identitásuk megőrzése érdekében - a kultúra és az oktatás terén biztosít támogatásokat és kedvezményeket. A törvény nem hoz létre politikai vagy közjogi kapcsolatot Magyarország és a szomszédos országokban élő magyarok között. A szomszédos országok területén nyújtott támogatások rendszerének kialakítása az érintett állam elvi egyetértésével történik. Az érintett országok területén a tanulók és a hallgatók után nyújtott oktatási támogatások pályázattal, illetve intézmények, vagy szervezetek útján vehetők igénybe. A magyarigazolvány kizárólag a kulturális és nyelvi kötődést jelképezi, valamint a kedvezményekre való jogosultságot igazolja. Nem magyar nemzetiségű hozzátartozók részére hozzátartozói igazolvány az érintett állam egyetértése hiányában nem adható ki. A törvény hatálya az Európai Unió tagállamainak polgáraira nem terjed ki.
Kovács László hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a magyar alkotmányos renddel összhangban két alapvető célt követ a kedvezménytörvénnyel: segíteni kívánja a határon túli magyarokat a szülőföldön való maradásban és boldogulásban, valamint segíteni kívánja őket identitásuk megőrzésében és gazdagításában. A magyar külügyminiszter szerint a magyar kormány célja az, hogy feloldja azokat a feszültségeket, amelyek Magyarország és az egyes szomszédos országok között keletkeztek a törvény nem megfelelő előkészítése, valamint a törvény félreértése és félreértelmezése miatt.
A román külügyminiszter kijelentette: a magyar külügyminiszter által ismertetett elvek megfelelnek az Európai Bizottság legutóbbi, illetve az európai intézmények korábban megfogalmazott észrevételeinek. Mircea Geoana reményét fejezte ki, hogy a szakértői egyeztetésekkel véglegesen lezárulhat az a kérdés, amely "már túl sok politikai energiát kötött le abban a román-magyar viszonyban". (MTI)

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Jakab Ferenc: Kontaktot kutatni és járványügyet így nem lehet csinálni

Somody Imre a Fülkében: Be kell látni, hogy nem érjük utol az osztrákokat

Somody Imre a Fülkében: Be kell látni, hogy nem érjük utol az osztrákokat

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől

Jósnőnek adta ki magát két asszony, több százezret csalhattak ki egy nőtől