Sikertelen hárompárti egyeztetés az alkotmánymódosításról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz számára az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás jelenlegi formájában elfogadhatatlan; a kormánypártok szerint a Fidesz mondvacsinált kifogásokat keres - derült ki a parlamenti frakciók megbeszélésén, amelyen az MDF nem vett részt. A kétharmados szavazattöbbséget igénylő alkotmánymódosítás keddi zárószavazása előtt már nem lesz újabb egyeztetés.

A Fidesz szerint az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás szövegéből ki kell venni azt a három pontot - a menekültügyet, a miniszterek rendeletalkotási jogkörét és az egyéb nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartást -, amelyek nem köthetők közvetlenül az integrációhoz; a párt számára az alkotmánymódosítás jelenlegi formájában elfogadhatatlan. Salamon László (Fidesz) szerint a tárgyalássorozat folyamán a Fidesz igen kompromisszumkész volt, a népszavazás, a szuverenitás, illetve az Országgyűlés és a kormány viszonyát rendező kérdésekben hajlott a megegyezésre. Az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás kérdésében azonban az árukapcsolást nem fogadják el - jelentette ki Salamon, aki szerint a koalíciónak kell megtalálnia a megfelelő megoldást a szükségtelen pontok kiiktatására.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Magyarország 2004. május 1-ig teljes jogú tagja lesz az EU-nak?
Az MSZP-t képviselő Vastagh Pál úgy vélte, súlyos szakmai fogyatékosságai vannak a Fidesz-javaslatnak, amely szerint koherenciazavar miatt kell kivenni a törvényszövegből a kifogásolt részeket. "Nem mondja ki a négypárti megállapodás, hogy abban a három szakaszban, amelyben nem volt egyetértés, a rendezésnek az az egyetlen lehetséges módja, ha ezeket elhagyjuk a szövegből" - hangsúlyozta a politikus, aki érthetetlennek nevezte, hogy a Fidesz-kongresszus "pozitív üzenetei után" miért merev az ellenzéki párt álláspontja azokban a kérdésekben, amelyek nem tartoznak a lényeges problémák közé.
Fodor Gábor (SZDSZ) emlékeztetett arra, hogy a november 27-i tárgyaláson Szájer József azt mondta, a három alapkérdésben nincs akadály, az összes többi kérdést pedig a pártok mindegyik oldalról úgy minősítették, hogy azok nem az alkotmány megszavazásának vagy meg nem szavazásának alapkérdését érintik. "A Fidesz azzal, hogy nem tartja magát a megállapodáshoz, akadályokat gördít a sima és lehetőség szerint politikai vitáktól mentes európai uniós csatlakozás elé" - tette hozzá Fodor, aki szerint a szövegben nincs koherenciazavar, ehelyett a Fidesz mondvacsinált kifogásokat keres ahhoz, hogy ne tartsa magát a korábbi megegyezéshez.  Ha nem lesz meg az alkotmánymódosításhz szükséges kétharmados többség, a Fidesznek a közvélemény elé kell állnia, és el kell magyaráznia, miért kívánja az európai uniós csatlakozást nehezíteni - vélekedett Fodor. (MTI)
Kezdődik a koppenhágai EU-bővítési csúcs