Kongó: négyéves fegyveres konfliktust zár le a békemegállapodás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Békemegállapodást írtak alá kedd hajnalban a kongói válságban érintettek, és ezzel négyéves fegyveres konfliktus zárulhat le az afrikai országban. A háborúban becslések szerint 2,5 millióan estek áldozatul az afrikai Nagy Tavak térségében.

A Pretoriában, dél-afrikai közvetítéssel létrejött és aláírt megállapodás szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban (egykori Zaire) két évre ideiglenes nemzeti egységkormányt hoznak létre. Az elnök Joseph Kabila marad, de négy alelnök segít neki az ország irányításában az átmeneti időszakban, amelynek végén megtartják az első demokratikus általános választásokat az ország függetlenné válása, 1960 óta. Az alelnököket a kormányzat mellett a két legfontosabb lázadómozgalom - az Uganda által támogatott Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) és a ruandai segítséget élvező Kongói Tömörülés a Demokráciáért (RCD) -, valamint a nem fegyveres ellenzék és a civil szervezetek képviselői jelölik ki. 36 miniszteri és 25 miniszterhelyettesi posztot is kiosztanak ugyanezen felek között.
A kongói háború 1998-ban tört ki, és eredeti célja az időközben megölt Laurent-Désiré Kabila elnök - Joseph Kabila apjának - elmozdítása volt. A fegyveres konfliktusnak becslések szerint 2,5 millióan estek áldozatul az afrikai Nagy Tavak térségében. (MTI)