Elfogadták az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai uniós csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítási törvényjavaslatot kedden elfogadta az Országgyűlés: a kétharmados többséget igénylő előterjesztés 361 igen és 4 nem szavazatot kapott, s nem tartalmazza a Fidesz által korábban kifogásolt három pontot. A parlament döntése szerint a házelnök a törvény sürgős kihirdetését kéri az államfőtől.

A jogszabály kimondja, hogy az EU és a Magyar Köztársaság közösen gyakorolja az alkotmányból eredő hatásköröket, az unió egyes intézményei ugyanakkor bizonyos hatásköröket önállóan is gyakorolhatnak. Rögzíti, hogy a csatlakozásról 2003. április 12-én ügydöntő népszavazást kell tartani, azzal a kérdéssel: "Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?"
Az alkotmányba bekerült az is, hogy a kormánynak az uniós tárgyalásokkal összefüggő tájékoztatási kötelezettségéről, illetve az Országgyűlés ellenőrzési jogköréről külön kétharmados törvény rendelkezik majd. Az alaptörvény módosított változata nem tartalmazza azokat a pontokat - a más nemzetközi szervezetekhez való integrálódásról, a menedékesek, menekültek ügyéről és a miniszteri rendeletekről szóló részeket -, amelyek a Fidesz kifogása szerint nem kapcsolódnak közvetlenül az EU-csatlakozáshoz.
Nemmel szavazott Hajdu László (MSZP), Juhász Ferenc MSZP-s képviselő, honvédelmi miniszter, Kerényi János (Fidesz) és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke - írja az Origo, ők azonban véletlenül nyomták meg a "nem" gombot. A Fidesz módosító indítványait - a teljes szöveg elfogadása előtt - 346 képviselő szavazta meg, 20 nemmel voksolt. 
Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén nagy többséggel támogatta a Fidesz három módosító indítványát, az SZDSZ képviselői azonban a módosítások ellen voksoltak, mivel a párt szerint semmi nem indokolja, hogy kivegyék e pontokat, viszont mindhárom rendelkezésre szükség van az uniós csatlakozáshoz. Fodor Gábor szerint a döntés a házszabály megsértésével született, mert módosító indítvány benyújtására csak akkor lett volna lehetősége a Fidesznek, ha az alkotmánymódosítás tervezetének jelenlegi szövege koherenciazavart okozott volna; ezért a bizottságnak nem is kellett volna foglalkoznia a Fidesz javaslatával. Az Igazságügyi Minisztérium képviselője ugyancsak közölte: a záróvitában nincs helye módosító indítvány benyújtásának, ezért az előterjesztő ebben az ügyben nem foglal állást. (MTI)
Alkotmánymódosítás: az MSZP-frakció enged a Fidesznek