Újabb óriásvállalati csőd az USA-ban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A biztosításokkal és hitelezési szolgáltatásokkal foglalkozó amerikai Conseco szerdán csődvédelembe menekült. A WorldCom és az Enron után ez a harmadik legnagyobb vállalati összeomlás az Egyesült Államok történetében.

A Conseco eszközértéke 52,2 milliárd dollár, így csődje méretre a harmadik a WorldCom és az Enron összeomlása után. A tőkepiacok és az elemzők hónapok óta számítottak a csődre. A Consecót már nyáron kivezették a New York-i tőzsdéről, és a cég az elmúlt hónapban jelezte, hogy várhatóan csődvédelmet kér, miután negyedéves vesztesége elérte az 1,77 milliárd dollárt. A Stephen C. Hilbert által alapított társaság nyomasztó adóssága a kilencvenes évek agresszív terjeszkedése közben halmozódott fel. A legnagyobb gondot a Green Tree Financial, egy mozgatható otthonokat finanszírozó vállalkozás utóbb katasztrofálisnak bizonyult, 6,44 milliárd dollárért történt 1998-as felvásárlása okozta.
A Consecóhoz a General Electric Capital korábbi főnökét, Gary Wendtet szerződtették válságmenedzsernek két és fél évvel ezelőtt - 45 millió dolláros bónusszal -, ám a sztármenedzser októberben elhagyta a céget, mondván: válságkezelési programja sikertelen volt. Utódja William J. Shea lett. A Conseco adóssága 6 milliárd dollár, kötvényekben és bankhitelekben. A cégcsoporthoz tartozó biztosítási érdekeltségek nem kerültek csődvédelem alá, így továbbra is működnek. (MTI)