Váratlanul lemondott a Vodafone főnöke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb mobiltelefon-társasága, a Vodafone ma váratlanul bejelentette, hogy 2003. júliusától távozik a cég vezérigazgatója, a Sir Christopher Gent. Iparági elemzők gyanakvással fogadják a látszólag sikeres vezér hirtelen távozását - írja a BBC.

Gent 1997-től dolgozik a Vodafone-nál, utódja a cégcsoporthoz tartozó Accel Telecom vezérigazgatója, a szakmában kevésbé ismert Arun Sarin lesz. A cég közlése szerint a vezérigazgató távozására számítottak, ám a piac meglepődött a bejelentésen. "Gent a világ egyik legnagyobb vállalatának a feje, cége jó eredményeket ért el, miért távozik akkor mégis ilyen hirtelen? Talán ő tud valami olyat, amit mi nem?" - tette fel a kérdést Damien Maltarp, a Banc of America iparági elemzője a BBC-n. Gentet az utóbbi időben számos kritika érte: a Vodafone agresszív terjeszkedése miatt a cég hatalmas adósságot halmozott fel, a részvényárfolyam harmadára esett vissza az utóbbi három esztendőben, miközben a vezérigazgató óriási fizetést és jutalmakat vehetett fel. Gent egyik legellentmondásosabb ügylete a német Mannesmann csoport felvásárlása volt 2000-ben.
Elemzők kétkedéssel fogadták az új vezérigazgató személyét is, Maltarp szerint "Sarint sokan nem ismerik a szakmában". Sarin egyébként 1,1 millió fontos (400 millió forint) éves alapfizetést és a Gentéihez hasonló juttatásokat kap majd a cégtől. 2002. elején a részvényesek nagy felháborodással fogadták a bejelentést, miszerint Gent ebben az évben 1,2 millió fontos alapfizetése mellé 3,9 millióra számíthat bónusz és részvényopciók formájában. A Vodafone részvényárfolyama Gent távozásának bejelentésére 3 százalékot esett.