szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára szerint jogi szempontból ellentétes a vatikáni megállapodással az Országgyűlés döntése, amely szerint a hitéleti támogatás állami kiegészítését jövőre is a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezők arányában osztják el az egyházak között. Veres András püspök valószínűsítette, hogy egyháza az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az MKPK titkára ugyanakkor azt is elmondta az MTI-nek: a parlament keddi határozatával anyagi hátrány nem éri az egyházat, ha megkapja azt az összeget, amely a népszámlálás adatai alapján megilletné. Hamarosan döntenek az általuk szükségesnek tartott lépésekről, de megvárják, hogy a parlament döntésével az egyház által ugyancsak kifogásolt szociális, illetve egészségügyi közszolgáltatásokról szóló törvény tervezett módosítása is lezáruljon - közölte Veres.
A püspök szerint a legkülönbözőbb helyekről sokan jelezték, hogy novemberben-decemberben levélben kaptak értesítést az APEH-től, ami szerint formai okokból a hivatal nem fogadja el 1 százalékos szja-felajánlásukat a Magyar Katolikus Egyház javára. Az érintettek fellebbezhetnek e lépés ellen, de csak háromezer forint befizetésével - mondta Veres püspök, aki szerint "azok, akik ez ügyben az egyházhoz fordultak, nem tudnak nem összefüggést keresni az intézkedés és az elmúlt időszak vitái között". (MTI)
Nem változik az egyházak finanszírozása
Szemle: Az egyház, az állam és a finanszírozás

A kormány is elismerte: már jött uniós pénz a pandémiaválság csillapításához

A kormány is elismerte: már jött uniós pénz a pandémiaválság csillapításához

A kormány megint megvédi a rezsicsökkentést

A kormány megint megvédi a rezsicsökkentést

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak