Térképek készülnek Irak történelmi helyszíneiről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormány térképeket készíttet Irak történelmi helyszíneiről, nehogy az esetleges légitámadások kárt okozzanak az ott található ókori műemlékekben. A régészek és orientalisták feladata pontos áttekintést összeállítani Irak, illetve az ókori Mezopotámia kulturális értékeiről.

A netzeitung.de internetes német nyelvű újság értesülése szerint az amerikai kormány több tucat tudóst bízott meg azzal, hogy készítsenek térképeket az ókori Mezopotámia történelmi településeiről. A negyven tudós a munka során összehasonlítja az ókori Mezopotámiáról készült térképeket a maiakkal, felhasználva a legújabb régészeti kutatások eredményeit. Munkájukat nehezíti, hogy az újabb keletű iraki térképek sokszor pontatlanok, illetve szándékos hamisításokat tartalmaznak.
A Bush-kormány el akarja kerülni, hogy bárki is összehasonlíthassa az afganisztáni tálibokkal, akik 2001 tavaszán felrobbantották a bámijáni Buddha-szobrokat, világszerte felháborodást váltva ki még az iszlám államok körében is - emlékeztetett Charles Butterworth, a marylandi egyetem kutatója.
Egyes szakértők kétségbe vonják, hogy Irak kulturális örökségét meg lehet-e egyáltalán óvni. Léteznek ugyan úgynevezett "intelligens bombák", ám ezek csak abban az esetben kímélik meg a műemlékeket, ha a szárazföldi erők előzőleg pontosan megjelölik a védelemre szoruló építményeket. Az ókori műemlékek hatalmas számát tekintve ez a lehetetlennel határos.
A Tigris és az Eufrátesz folyók közötti térség emberemlékezet óta lakott, az ásatások számtalan egykori települést tártak fel, amelyek megőrizték a babilóniaiak, a káldeusok, a sumérek és a sémiták kultúrájának nyomait. Ur, Babilon, Kis, Larsza, Ninive vagy Nippur romjai jó állapotban maradtak fenn, ami főként a száraz, meleg éghajlatnak köszönhető. (MTI)