Három év börtön Zalatnay Saroltának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Első fokon hároméves börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Zalatnay Saroltát, akit százhúsz milliós csalással vádoltak. Az énekesnő legkorábban másfél év után kerülhet szabadlábra.

A Fővárosi Bíróság ítélete szerint az énekesnő csak a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra. Zalatnayt három évre a közügyektől is eltiltotta a bíróság. A vád szerint az énekesnő és vádlott-társai kölcsönt vettek fel több tucat magánszemélytől, s az esetek nagy részében nem fizették vissza a pénzt. Ezzel az énekesnő a vád szerint összesen több mint 120 millió forint, két társa pedig egyenként több mint 70 millió forint kár okozásában működött közre.
Az  ítélet szerint Zalatnay Sarolta az esetek egy részében felbujtóként, más esetekben társtettesként működött közre a csalásokban. Az énekesnő egyik vádlott-társát, a kölcsönügyletek jogi részét intéző ügyvédnőt az FB háromévi börtönbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta az ügyvédi tevékenység gyakorlásától. A per harmadik kulcsszereplőjére súlyosabb egészségi problémáira tekintettel 2 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság.
Az ítélet szóbeli indoklása kitér arra is, hogy a vádlottak az énekesnő hírnevében bízó személyektől vettek fel több százezres vagy milliós összegeket. A hitelezők megnyugtatására a rövid futamidejű, magas kamatot ígérő ügylet fedezeteként a vádlottak csekket, váltót és bérleti jogot ajánlottak fel, ám utóbb kiderült, hogy ezek nem érvényesíthetők, illetve nem válthatók be.
Az utolsó szó jogán Zalatnay Sarolta elmondta: hitt induló vállalkozásának sikerében, így maga is ebbe fektette az énekesnői karrierje során összegyűjtött pénzét. Hangsúlyozta: az eljárás ideje alatt mindent megtett a kárenyhítés érdekében, s már 20 millió forintot visszafizetett a hitelezőknek. Újságírók kérdésére válaszolva Zalatnay Sarolta elmondta: továbbra is dolgozni kíván, s az énekléssel keresett pénzt az okozott kár további csökkentésére fordítaná. Az ügyészség képviselője valamennyi vádlott tekintetében súlyosbításért, Zalatnay Sarolta védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. (MTI)