szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tocsik Márta jogi képviselője jogorvoslati kérelmet terjeszt elő az Alkotmánybíróságnak és a Legfelsőbb Bíróságnak, mivel álláspontja szerint jogbizonytalanságot okoz, s ezzel sérti a jogállam alapelvét, hogy a törvényes szerződést is semmisnek nyilváníthatják, ha a jó erkölcsbe ütközik - írja a Magyar Hírlap. A Legfelsőbb Bíróság (LB) októberben kihirdetett ítélete mondta ki ezen az alapon Tocsik sikerdíjas szerződésének semmisségét.

Jován László ügyvéd a jogorvoslati kérelmet január 16-áig nyújthatja be, mert akkor jár le az a hatvan napos határidő, amelyet az október 22-én kihirdetett ítélet november 16-ai kézbesítésétől számítanak. A jogi képviselő a polgári törvénykönyv egyik szabályának vizsgálatát és  megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.
Kérdés, mennyiben lehet az etikát jogi kategóriának tekinteni és konkrét tartalom nélkül szembeállítani a törvénnyel, vagyis ítéletben kimondani, hogy valamely megállapodás törvényes ugyan, de nem erkölcsös, emiatt úgy kell tekinteni, mintha létre sem jött volna - véli Jován, aki szerint jogállamban elfogadhatatlan, hogy a rendelkezés önkényes megoldások alapja lehet. Ha például a közszféra valamelyik cége vagy intézménye utóbb nem akar fizetni, elvben a törvényes szerződésről is kimondható, hogy erkölcstelen - vélekedik az ügyvéd.
Jován László szerint az LB polgári tanácsának Tocsikra vonatkozó határozata ellentétes az LB-nek egy korábbi döntésével, mely október 7-én kelt. Ez a Vektor Rt. 15 százalékos sikerdíját sem találta a jó erkölcsbe ütközőnek, a későbbi végzés viszont Tocsik tízszázalékos díjazását is elmarasztalta. Az ügyvéd - akinek álláspontja az, hogy jogegységi határozatra lenne szükség, amely áttekintené, hogyan lehet etikátlan egy olyan szerződés, amely mindenben megfelel a jogszabálynak - az LB-től a határozat felülvizsgálatát fogja kérni.
HVG: Jó-e nekünk a "jóerkölcs"?

Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Letiltja a képlopásokat a Facebook, azonnal töröltethet a fotó tulajdonosa

Letiltja a képlopásokat a Facebook, azonnal töröltethet a fotó tulajdonosa

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest