Meggyilkolták a jemeni ellenzék egyik vezetőjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Agyonlőtték a jemeni ellenzék egyik vezetőjét, a Jemeni Szocialista Párt főtitkárhelyettesét. A biztonsági erők letartóztatták a merénylet elkövetésével gyanúsított fegyverest - jelentette a BBC.  

Dzsarallah Omar a - szintén ellenzéki - Jemeni Iszlah (Reform) Párt szanai konferenciáján tartott beszédet, majd amikor visszaült a helyére, odament hozzá a fegyveres, és többször rálőtt. A jemeni szocialisták második emberét a mellkasán találta el két lövés, és kórházba szállítás után vesztette életét. A konferencián számos rivális párt vezetői vettek részt; közéjük tartozott Omar is.
A tettest, Ali Dzsarallahot a helyszínen elfogták, és Abdullah bin Huszein al-Ahmar parlamenti elnöknek, a Jemeni Iszlah Párt vezetőjének házába szállították kihallgatásra. Az Iszlah Párt fundamentalista, törzsi alapokon szerveződő iszlám párt, a parlamenti ellenzék legerősebb pártja. A gyilkosról annyit lehet tudni, hogy tagja az Iszlah Pártnak, és nemrégiben szabadult a börtönből, ahol hat hónapot ült kormányellenes beszédeiért. Szocialista párti vezetők szerint az Iszlah Párt nem akarja átadni a rendőrségnek a gyilkost.
A merénylet oka egyelőre ismeretlen. Az országban a szocialista párt a legnépszerűbb ellenzéki erő, amely a két Jemen 1990-ben történt egyesítése előtt a Dél-jemeni Köztársaság egyetlen pártja volt, de a parlamentben nincs képviselője, mert a párt bojkottálta az 1997-es választásokat. A szocialisták 1994-ben kísérletet tettek a déli országrész újbóli függetlenné válására, ám ezt Ali Abdallah Szaleh elnök északi hadserege meghiúsította.
Jemenben mindennapos jelenség a jogtiprás és a törzsi erőszak, s hivatalos becslések szerint közel 60 millió darab lőfegyver van magánkézben.