Németország: Schröder az iraki háború alternatíváit hangsúlyozza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iraki háború ellen emelt szót Gerhard Schröder német kancellár, de nem volt hajlandó egyértelműen kizárni, hogy országa ellenezné az ENSZ Biztonsági Tanácsának erre vonatkozó esetleges határozatát.

"Mi németek tapasztalatból tudjuk, hogy a diktátorok olykor csak erővel fékezhetők meg" - jelentette ki Schröder az országos televíziós csatornák által kedden sugárzásra kerülő, de a hírügynökségek által hétfőn előzetesen ismertetett újévi üzenetében. "Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy a bombázás, a pusztítás és az otthonok elvesztése mit jelent az emberek számára" - tette hozzá a német kancellár, aki a nyár folyamán különösen erőteljesen ellenzett mindenfajta katonai akciót Szaddám Huszein ellen. A német elutasítás felháborította Washingtont, s lehűlés következett be a német-amerikai kapcsolatokban.
Schröder beszéde hivatalosan egy nappal azelőtt hangzik el, hogy Németország kétéves időtartamra csatlakozik az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagállamaihoz. "Németország kötelessége, hogy a háború alternatíváit hangsúlyozza" - jelentette ki a kancellár, utalva arra: kormánya továbbra is arra törekszik, hogy erő alkalmazása nélkül érvényesítsék az iraki fegyverzetellenőrzésre vonatkozó ENSZ-határozatot.
Néhány hónappal ezelőtt a német kancellár az Irak elleni esetleges háborút olyan kalandnak nevezte, amely destabilizálhatja a Közel-Keletet és bonyolíthatja a terrorizmus elleni erőfeszítéseket. Schröder egyértelműen kizárta, hogy Németország katonákat küldene egy katonai akcióban való részvételre. Megfigyelők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra: Németország küszöbönálló BT-tagságának közeledtével jelentős mértékben enyhítette a háborút eddig egyértelműen elutasító magatartását. (MTI)