Emelkedett a nyersolaj ára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetközi piacokon közel 2 százalékkal emelkedett csütörtökön a határidős nyersolaj ára, miután az American Petroleum Institute (API) kedden zárás után nyilvánosságra hozott készletadatai jelentős csökkenést mutattak.

Az amerikai piacon irányadó West Texas Intermediate könnyű nyersolaj-alaptípus februári határideje közép-európai idő szerint csütörtökön kora délelőtt 65 centes emelkedéssel a 31,85 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) hivatalos időn kívüli ACCESS távkereskedési rendszerében. A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent könnyű minőség legközelebbi, februári határideje viszont egy dolláros csökkenéssel 28,66 dolláron állt csütörtökön a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.
Az API jelentése szerint a december 27-én végződött héten az amerikai nyersolajkészletek 9,1 millió hordóval csökkentek és ezzel 10 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi adattól, megközelítve 26 éves mélypontjukat.

Négy hete tart az általános sztrájk Venezuelában, a világ ötödik legnagyobb olajexportőr országában, ahol a napi export a szokásos 2,3 millió hordóról 340 ezer hordóra apadt. Venezuela adja az Egyesült Államok olajimportjának 13 százalékát. Ez annál is inkább árnövelő tényező, mivel az elemzők előzőleg átlagosan csak 3,72 millió hordós fogyást valószínűsítettek a múlt hétről. Az amerikai stratégiai kőolajtartalék több mint 10 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi szinttől, és közel jár a 270 millió hordóhoz, ahol már ellátási zavarok lehetnek nagyobb kereslet esetén, amit például a hidegebb időjárás okozhat. Az amerikai kőolajimport a múlt héten napi 1,2 millió hordóval napi 7,65 millió hordóra csökkent; ez a legkisebb napi átlag kilenc hónapon belül.

Az API szerint az olajtermék-tartalékok növekedtek a múlt héten, mert az amerikai finomítók növelték a kibocsátást. (MTI)
Venezuela: lanyhul az általános sztrájk