Neonáci találkozó lesz februárban Budapesten?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazai és külföldi szélsőjobboldali csoportok nemzetközi neonáci ifjúsági találkozót hirdettek meg február elejére, Budapestre - értesült a Népszabadság. A  Vér és Becsület Kulturális Egyesület által szervezett, december 21-én Sződligeten megtartott Fehér karácsony című rendezvényt, ahol a felhívás elhangzott, a BRFK kérésére a Készenléti Rendőrség biztosította.

A Népszabadság szerint a Németországban betiltott, de kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Blood and Honour nevű fasiszta szervezet magyarországi szekciója tartott december 21-én rendezvényt a sződligeti művelődési házban Fehér karácsony címmel. A Vér és Becsület bírósági nyilvántartásba vételéhez az alapítók a "mellőzött fiatal művészek felkarolását és támogatását" jelölték meg egyesületi célként.
Az egyesület tevékenységét a lap szerint "egy szűk csoport" irányítja, amelynek létszáma a hatóságok által ismert más szélsőséges szervezetekéhez képest kisebb, ám tevékenysége "konspiráltabb". A sződligeti rendezvényre meghívott aktivisták és szimpatizánsok többsége is csak a Nyugati pályaudvaron értesült a helyszínről,  előzőleg csak annyit közöltek velük, hogy 21-én délután kell a pályaudvaron lenniük.
"Annak érdekében, hogy februárban ilyen rendezvényre ne kerülhessen sor, a magam részéről minden jogszabályban meghatározott eszközt fel kívánok használni. Meggyőződésem, hogy a Magyar Köztársaságban nincs helyük ilyen rendezvényeknek" - hangsúlyozta Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár az MTI-nek. Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetve a Készenléti Rendőrség a hírügynökség érdeklődésére nem nyilatkozott az ügyről.