Leállította a termelést a diósgyőri DAM Steel Rt.

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Veszteséges gazdálkodás miatt leállította a termelést a diósgyőri DAM Steel Rt. – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón pénteken a cég igazgatóságának elnöke, Monica Pirovano.

Pirovano szerint a DAM Steel versenyképes európai acélgyártó cég, a magyarországi körülmények azonban nem tették lehetővé a folyamatos és eredményes gazdálkodást. Székely Árpád, az igazgatóság tagja kifejtette: a forint felértékelődése fokozottan sújtotta a DAM exportját, továbbá az elektroacél-termeléshez szükséges hulladékacélt és energiát is erősödő forintért kellett vásárolniuk. Az elektroacél előállításra szakosodott DAM Steel ezen kívül a területén lévő áramszolgáltató alállomásnak kilowattonként 2 forinttal többet fizetett, mint más magyarországi fogyasztó.
Eugenió Marzoralti, az olasz tulajdonosokat képviselő igazgatósági tag elmondta: két hét türelmi időt jelöltek meg; ennyi időt szánnak arra, hogy megállapodásra jussanak az ÉMÁSZ-szal a magas villamos-energia árak mérséklésében.
A DAM Steel Rt. 2001 áprilisában került az olasz Cogne cég tulajdonába. A DAM gazdálkodása az elmúlt év utolsó negyedévében már rentábilis volt, havi átlagban csaknem 30 ezer tonna, főként exportra szánt acél készáru hagyta el Diósgyőrt. Az értékesített különleges minőségű acél mennyisége tavaly meghaladta a 230 ezer tonnát, az árbevétel pedig 16 milliárd forint körül alakult, tíz százalékkal meghaladva az előző évi teljesítményt. A DAM - főként a forint erősödése miatt - több mint 2 milliárd forint veszteséggel számol 2002-ben. (MTI)
HVG: Sok vas a tűzben
HVG: DAM-kanyarok