Nem utazhatott Csecsenföldről tudósítani Günter Wallraff

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz hatóságok csak Günter Wallraff német újságírótól tagadták meg kedden a belépést Oroszország területére, a vele utazó Norbert Blüm kereszténydemokrata politikus, volt munkaügyi miniszter és Rupert Neudeck, a Cap Anamur emberi jogi szervezet alapítója folytathatta volna útját Csecsenföldre.  A két német közéleti személyiség azonban a Wallraffal szemben tanúsított magatartás ellen tiltakozva ugyancsak hazatért az első frankfurti géppel.

Orosz megfigyelők szerint a leleplező könyveiről ismert újságíró közelmúltbeli interjújával haragította magára Moszkvát: Wallraff élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök csecsenföldi politikáját, az emberi jogok lábbal tiprásával vádolva az államfőt.
A három német közéleti személyiség Ingusföldön keresztül Csecsenföldre utazott volna, hogy első kézből informálják a nemzetközi közvéleményt az emberi jogok helyzetéről az észak-kaukázusi köztársaságban. A tervek szerint főként a harci cselekmények miatt otthonaikból elmenekült csecsenekkel találkoztak volna. Útjukat Ahmed Kadirov, a Moszkva-barát csecsen adminisztráció vezetője is jóváhagyta. Wallraffot ugyanakkor rögtön érkezése után félrehívták a moszkvai Seremetyevo repülőtéren, s a vele szemben eljáró határőr felsőbb utasításra hivatkozott, amikor érvénytelenítette orosz vízumát.
Wallraff, Blüm és Neudeck hazaérkezve "durva és agresszív" viselkedéssel vádolta az orosz határőröket, és "feszült légkörről" számoltak be az esemény orosz szemtanúi is. (MTI)
Szemle: Miért nem hasonlít a csecsenek helyzete a palesztinokéhoz?