Elállt a havazás, nincs elzárt település az országban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerda reggel már nem volt elzárt település az országban, a Volán legtöbb buszjárata elindult, a vonatok és a  BKV járatai minden vonalon közlekednek. Több alsóbbrendű út azonban még járhatatlan volt hajnalban Borsodban, Győr térségében, Veszprém és Vas megyében. A legtöbb helyen elállt a havazás és csökkent a szél ereje; a következő napokban hidegre és újabb havazásra lehet számítani.

Ötvennégy alsóbbrendű úton nem lehet közlekedni, főleg az ország középső és déli részében - közölte szerda reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A hivatásos szervezetek keretében kedden közel négyezren vettek részt a havazás okozta munkálatokban és több mint 1400 gép segítette az ország útjainak takarítását. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 26 alsóbbrendű út járhatatlan vagy nehezen járható, Vas megyében és Győr térségében összesen 17 mellékút vált járhatatlanná. Az autópályák havasak vagy latyakosak, de országszerte lehet rajtuk közlekedni.
Budapest fő- és tömegközlekedési útjai legalább egy sávban járhatóak, a mellékutcák viszont havasak. Ma a reggeli órákban megkezdődött a budai hegyi mellékútvonalakon is a hóeltakarítás. A csaknem 23 órás intenzív hóesés 30 centiméteres csapadékot hozott a fővárosban, amelynek eltakarításán folyamatosan száz munkagép és 1608 kézi hóeltakarító dolgozott. A BKV járatai a társaság közlése szerint minden vonalon a végállomásig közlekednek, kisebb késésekre azonban számítani kell. 
A vasúti forgalomban, bár a vonatok mindenhová elindulnak, főleg a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon, Komárom és Székesfehérvár, továbbá Miskolc környékén kell késésre számítani. A nemzetközi vonatok egy része másfél órát is késhet.
Kedd este Magyar Bálint oktatási miniszter rendkívüli iskolai szünetet tanácsolt a szerdai napra a havazás által leginkább sújtott megyékben. Az oktatási tárca vezetője szerint fennáll a veszélye annak, hogy az ország egyes részein, településein a rendkívüli időjárás miatt a tanulók nem tudják megközelíteni az iskolát. Az érintett intézmények saját hatáskörükben dönthetik el, hogy tanítási szünetet tartanak-e.
Az ország nagy részén szerda reggelre elállt a hóesés, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonban a kora hajnali óráktól ismét havazik, több út továbbra is járhatatlan; ugyanakkor valamennyi település megközelíthető. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda estig az ország keleti és déli részein újabb havazás várható. Az átlaghőmérséklet jóval az ilyenkor szokásos alatt, mínusz 5 és mínusz 8 fok között várható, hajnalban azonban ennél jóval hidegebb, akár mínusz 18 fok is elképzelhető. (MTI)
Rendkívüli iskolai hószünet elrendelését javasolja a miniszter