Rap, erőszak, előítélet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Két fekete bőrű fiatalt megöltek egy szilveszteri parti után Birminghamben, rivális bandák egymás közti leszámolása során. Nagy-Britannia kulturális minisztere a tragédiáról azt mondta, a durva szövegeket író rapzenészek felelősséget viselnek azért, hogy a fiatalok egyre többször nyúlnak fegyverhez. Egy közismert zenei szakértő másnap rasszistának nevezte a minisztert, és a szociális helyzetet tette felelőssé az erőszak elszabadulásáért. Önnek mi a véleménye?

"Évek óta aggódom az utálatos dalszövegek miatt, amelyekkel ezek az idegesítő macsó rapperek előállnak. A dalszövegek nem ölnek ugyan embert, de nem javítanak azon a képen, ami a videókból és filmekből árad. Olyan kultúrát teremtettek, amelyben az ölés majdhogynem divattá lett" - fejtette ki Kim Howell miniszter a tragédiáról rendezett rádiós vitaműsorban. Howell legerőteljesebb kirohanását a már sok ellenérzést kiváltott dél-londoni együttes, a So Solid Crew ellen intézte. (A harminc fős rapzenekar három tagját fegyveres támadás miatt már vagy elítélték, vagy most várnak a tárgyalásra.) „Az olyan hülyék, mint a So Solid Crew, dicsőítik a fegyverviselést és az erőszakot. Azok a rapperek, akik fegyverrel a kezükben jelennek meg a videoklipeken, nyilvánvalóan betegek” - mondta a kultúra első számú angol felelőse.
Conor McNicholas, az NME zenemagazin szerkesztője szerint Howell nem tudja, mit beszél. "Mélyen rasszista megnyilvánulás volt. Swindonban a fehér fiatalok sokkal több rapzenét vásárolnak és hallgatnak, mint Hackneyban a feketék, mégis, Nagy-Britannia fehérek lakta negyedeiben senki nem beszél utcai fegyveres kultúráról. Világosan látnunk kell, hogy a fegyveres kultúra a városi elszegényedés következménye, nem pedig a zenéé" - mondta a Guardiannak. "Vegyük már észre, hogy ezek a fiatalok nagyon kemény körülmények között nőnek fel, és a zenét önmaguk, frusztráltságuk kifejezésére használják. Csak mert zenét csinálnak arról a helyzetről, amiben vannak, még nem kell azt gondolni, hogy állandósítják ezt a kultúrát. Nem a zene kreálja a problémát."